ΚοινωνίαΑρχείο

Χριστούγεννα σαν Πάσχα: Αντί για χιόνια στο καμπαναριό καιρός για μπάνια στην Πελοπόννησο

Με καιρό ανοιξιάτικο σαν του Πάσχα, θα κάνουμε Χριστούγεννα στην Πελοπόννησο. Ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες κατά 4 με 6 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του, ότι πρέπει για μπάνια στη θάλασσα, αν και χειμώνας.

Το σκηνικό του καιρού όμως δεν θα είναι ίδιο μέσα στο Σαββατοκύριακο όπου αναμένονται κατά τόπους βροχές και καταιγίδες.

Την Πρωτοχρονιά προβλέπεται νέα επιδείνωση, ακόμα και με «χιόνια στο καμπαναριό», που λέει το γνωστό χριστουγεννιάτικο άσμα. Έστω και αν οι χιονοπτώσεις περιοριστούν στα ορεινά. Κάτι είναι κι’ αυτό…

Τι καιρό θα κάνει από τα Χριστούγεννα μέχρι και την Πρωτοχρονιά

 

Η πρόβλεψη του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης σε ανάρτησή του στο Facebook:

«Μπορεί αύριο ημερολογιακά να έχουμε Χριστούγεννα παρόλα αυτά ο καιρός θα θυμίζει «Πασχουγεννα», κάτι δηλαδή από Πάσχα μιας και αναμένονται θερμοκρασίες κατά 4 με 6 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Σε γενικές γραμμές ο αυριανός καιρός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν ανοιξιάτικος με την ηλιοφάνεια να εναλλάσσεται με τις συννεφιές και την πρωινή ψύχρα να την διαδέχεται η μεσημεριανή ζέστη για την εποχή.

Ενδεικτικός είναι ο πρώτος επισυναπτόμενος χάρτης όπου απεικονίζονται οι μέγιστες θερμοκρασίες γύρω στις 2 η ώρα μετά το μεσημέρι με τον υδράργυρο να φλερτάρει με τους 20 με 22 βαθμούς κελσίου σε αρκετές περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας ενώ δεν θα λείψουν και οι λίγες τοπικές βροχές στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο όπως μπορούμε να δούμε με τους χρωματισμούς στον δεύτερο επισυναπτόμενο χάρτη.

Τι καιρό θα κάνει από τα Χριστούγεννα μέχρι και την Πρωτοχρονιά

 

Έρχεται κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο

Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού αναμένουμε το Σαββατοκύριακο με βροχές και καταιγίδες πρώτα στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο το Σάββατο και κατά την διάρκεια της Κυριακής στις περισσότερες περιοχές (τρίτος και τέταρτος επισυναπτόμενος χάρτης).

Προσοχή θα πρέπει να δείξουμε στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα όπου τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα (πιο σκούρα χρώματα στους χάρτες) και με μεγαλύτερη διάρκεια οπότε και δεν αποκλείεται να έχουμε και προβλήματα.

Ταυτόχρονα στα πελάγη μας θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί νοτιάδες κρατώντας την θερμοκρασία κοντά στους 16 με 18 βαθμούς κελσίου. Εξαίρεση η βορειοδυτική Ελλάδα όπου θα βρεθεί πιο κοντά στην ψυχρή αέρια μάζα που θα καλύψει μεγάλο τμήμα της Ευρώπης οπότε θα έχουμε και χιονοπτώσεις σε αυτές τις περιοχές κυρίως σε περιοχές με κάποιο υψόμετρο. Χιόνια σε μεγαλύτερα όμως υψόμετρα θα συναντήσουμε και στα βουνά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Τι καιρό θα κάνει από τα Χριστούγεννα μέχρι και την Πρωτοχρονιά

 

Τι καιρό θα κάνει από τα Χριστούγεννα μέχρι και την Πρωτοχρονιά

 

Βελτιώνεται ο καιρός μέσα στη Δευτέρα

Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε και στον προτελευταίο επισυναπτόμενο χάρτη, την Δευτέρα τα φαινόμενα σιγά σιγά θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο με τον καιρό να βελτιώνεται στις περισσότερες περιοχές με την αστάθεια όμως να επιμένει στα δυτικά ηπειρωτικά.

Νέα κακοκαιρία την Πρωτοχρονιά

Νέο βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να μας επηρεάσει από την Πρωτοχρονιά και για τις πρώτες ημέρες του νέου έτους με βροχές και καταιγίδες ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά πιθανόν σταδιακά και πιο χαμηλά προς τα κεντρικά και βόρεια τμήματα.

Τι καιρό θα κάνει από τα Χριστούγεννα μέχρι και την Πρωτοχρονιά

 

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενες αναλύσεις μας υπάρχει ένα ενδεχόμενο το ατμοσφαιρικό βουνό των Αζορών σε συνδυασμό με το ατμοσφαιρικό βουνό της Σιβηρίας να κατεβάσουν πολικές αέριες μάζες προς τη χώρα μας (τελευταίος επισυναπτόμενος χάρτης). Έτσι λοιπόν ίσως ο Χειμώνας δείξει τα δόντια του μέσα στις πρώτες ημέρες του νέου έτους (πρώτο – δεύτερο πενθήμερο του Ιανουαρίου)».

Ο καιρός σε Ναύπλιο και Άργος τα Χριστούγεννα

Σε Ναύπλιο και Άργος οι θερμοκρασίες αναμένεται να αγγίξουν τις μεσημεριανές ώρες των χριστουγέννων, μέχρι και τους 18 βαθμούς κελσίου, σύμφωνα με την πρόβλεψη του freemeteo.

Ο καιρός στο Ναύπλιο τα χριστούγεννα

Ο καιρός στο Άργος τα χριστούγεννα