ΚοινωνίαΑρχείο

Φραστική βία από Τσιγγάνο κατά ποδηλατιστών στο Άργος

Φαίνεται πως τα πολιτικά ζητήματα και κυρίως αυτά των ρατσιστικών φαινομένων τείνουν να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις αν δεν ειδωθούν με την πρέπουσα σοβαρότητα. Οι επιθέσεις ρατσιστών κατά αλλοδαπών δεν αφήνουν ανεπηρέαστα τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, όπου η έλλειψη παιδείας και το βίωμα της καταπίεσης ειναι κάτι περισσότερο από εμφανή.
Πριν λίγες ημέρες, ξημερώματα Κυριακής μια ομάδα 8 ποδηλατιστών του ποδηλατικού συλλόγου Ορθοπεταλιές επέστρεφε στο Άργος από την νυχτερινά ποδηλατοβόλτα στο Κιβέρι αφού ήδη είχε καληνυχτίσει τους Ναυπλιείς και τους Κίους συμποδηλάτες της. Στο ύψος των παλαιών εργατικών κατοικιών, ένας τσιγγάνος μάλλον απ την περιοχή της Καρακάξας, επιδίδετο στο αγαπημένο του σπορ, “θέρμανσης των ελαστικών” για να αφήνουν την σφραγίδα τους στην άσφαλτο.
Με το που είδε τους ποδηλάτες να μπαίνουν στην πόλη ελάττωσε ταχύτητα, σχεδόν σταμάτησε απέναντί τους και προφανώς περνώντας τους για αλλοδαπούς, βγάζοντας το κεφάλι του απ το παράθυρο του αγροτικού και με μάτια που γυάλιζαν τους φώναξε με άγρια φωνή για να τους τρομάξει “Αίμα, χρυσή αυγή”, “αίμα, χρυσή αυγή”. Στην αρχή οι ποδηλάτες σάστισαν απ την λεκτική επίθεση του “αρίου Τσιγγάνου”, αλλά στην συνέχεια αφού γέλασαν με τον επίδοξο ρατσιστή, του φώναξαν πως αυτοί που επικαλείται και εκθειάζει θα είναι εκείνοι που θα στραφούν πρώτα εναντίον του. Τους κοίταξε με απορία χωρίς να συνειδητοποιεί τι του λένε και απομακρύνθηκε με το αγροτικό του γράφοντας στην άσφαλτο 8αρια.
Η εικόνα του “τιμωρού” των μεταναστών που έχουν περάσει τα ΜΜΕ για τους νεοφασίστες, δυστυχώς οπλίζει τα χέρια και αυτών που χρόνια έχουν γευτεί στο πετσί τους τον ρατσισμό όλων μας, όπως οι τσιγγάνοι, και τους μετατρέπει σε εκφραστές του κατά άλλων κοινωνικών ομάδων, στην προκειμένη περίπτωση κατά των μεταναστών, έχοντας ως μοναδική διαφοροποιό διαφορά το ότι αυτοί είναι Έλληνες ενώ οι μετανάστες δεν είναι.