(Άκης Γκάτζιος)

(Άκης Γκάτζιος)

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ είναι τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τον τουρισμό. Τα μηνύματα είναι αρνητικά από το εξωτερικό και οι επιπτώσεις αναμένονται δραματικές για μονάδες που ήδη έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και ανέμεναν κάπως να ανακάμψουν την θερινή περίοδο.
Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ εικόνα που παρουσιάζει η χώρα, συμπαρασύρει τους τουρίστες, που επιλέγουν άλλους προορισμούς. Αποτέλεσμα είναι να «φουντώνει» ο ανταγωνισμός και στο εσωτερικό, αφού περισσότερες περιοχές διεκδικούν όλο και λιγότερους τουρίστες.
ΟΜΩΣ αρνητικά είναι τα πράγματα ακόμα πιο πολύ για περιοχές που υστερούν σε υποδομές και οργάνωση, χάνοντας επισκέπτες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ναυπλίου. Το λιμάνι της πόλης είναι πολύ κοντά στις Μυκήνες, στο Άργος, στην Επίδαυρο και πολλούς άλλους αρχαιολογικούς χώρους και δημοφιλείς περιοχές. Και όμως η κρουαζιέρα σημειώνει φέτος δραματική μείωση, με βασική αιτία το λιμάνι, στο οποίο λόγω μικρού βάθους δεν μπορούν να μπουν τα κρουαζιερόπλοια, με αποτέλεσμα να βγαίνουν με λάντζες οι τουρίστες για λίγες ώρες στη στεριά. Τριτοκοσμικές συνθήκες, σε αντίθεση με άλλες περιοχές όπως το Κατάκολο που η αύξηση της κρουαζιέρας είναι κάθετα αυξανόμενη μόνο και μόνο λόγω ύπαρξης των κατάλληλων υποδομών.
ΑΝΑΛΟΓΑ αποτελέσματα φέρνει και η καθυστέρηση μετατροπής του αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό, ώστε να δέχεται πτήσεις τσάρτερ με πολλαπλά οφέλη στην Αρκαδία, την Λακωνία και την Αργολίδα.
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, η έλλειψη ουσιαστικής στρατηγικής με συγκεκριμένους στόχους για τον τουρισμό, σε τοπικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο, συνεισφέρει στην μείωση της τουριστικής κίνησης επιφέροντας αρνητικά αποτελέσματα στις επιχειρήσεις του κλάδου.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ κινήσεις που γίνονται χάριν εντυπωσιασμού, δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα. Αντίθετα κουκουλώνουν τα προβλήματα και μεταθέτουν την λύση τους για αργότερα.
Η ΕΠΟΧΗ των ιθαγενών με τα γυαλιστερά καθρεπτάκια και το δίπτυχο ήλιος – θάλασσα έχει περάσει προ πολλού. Οι τουρίστες πλέον έχουν απαιτήσεις και επιλογές σε διπλανούς προορισμούς. Κι αν φύγουν οι τουρίστες για άλλες περιοχές είτε εντός των συνόρων είτε εκτός, είναι πολύ δύσκολο πλέον να ξαναεπιστρέψουν.
(Άκης Γκάτζιος)