ΡεπορτάζΑρχείο

Ρύπανση μας απειλεί μέσω του καναλιού του Αναβάλου

 

Επικίνδυνα απόβλητα

 

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται ο υπόγειος υδροφορέας του νομού από την αδιαφορία των ελεγκτικών μηχανισμών να εντοπίσουν τους υπεύθυνους της εκτεταμένης ρύπανσης στην περιοχή Κεφαλαρίου -Σκαφιδακίου -Μύλων που απειλεί όλο τον κάμπο.

Προφανώς πρόκειται απόβλητα των ελαιοτριβείων αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα ρύπανσης. Ο κυριότεροι λόγοι είναι :

Η μεγάλη παραγωγή αποβλήτων μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, τα οποία θα πρέπει, ιδανικά, να κατεργαστούν ή να διατεθούν με ασφάλεια για το περιβάλλον πριν αρχίσει η επόμενη παραγωγική περίοδος. Αν και οι παραγόμενοι όγκοι αποβλήτων εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως την ποικιλία του ελαιόκαρπου, το στάδιο ωριμότητας, το χρόνο αποθήκευσης πριν την ελαιοποίηση, το χρόνο διαχωρισμού του ελαιόλαδου από την ελαιοζύμη, το διαθέσιμο νερό στο ελαιοτριβείο και το κόστος προμήθειάς του, σε γενικές γραμμές για κάθε 100 κιλά ελαιόκαρπου παράγονται 100-120 κιλά υγρών αποβλήτων, με μέση ημερήσια τιμή ανά ελαιουργείο 15-20 τόνους.

Τα φυσικο-χημικά χαρακτηριστικά των αποβλήτων, κάποια από το οποία μπορούν να προκαλέσουν σημαντική επιβάρυνση στους αποδέκτες που διατίθενται (π.χ. ευτροφισμός, εκδήλωση τοξικών φαινομένων στην υδρόβια πανίδα, φυτοτοξικότητα, αισθητική υποβάθμιση).

Το ιδιαίτερα υψηλό οργανικό φορτίο των αποβλήτων, το οποίο αποτελείται από ενώσεις άμεσα διασπώμενες (π.χ. σάκχαρα, οργανικά οξέα, αμινοξέα, πρωτεΐνες), από ενώσεις δύσκολα διασπώμενες (π.χ. μεγαλομοριακές λιπαρές ουσίες, πολυφαινόλες). Οι πολυφαινόλες περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα απόβλητα και είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση βιοτοξικών φαινομένων στους φυσικούς αποδέκτες.

Τα απόβλητα των ελαιοτριβείων περιέχουν επίσης πολλά ανόργανα συστατικά (ενώσεις του αζώτου και του φωσφόρου, νάτριο, κάλιο, σίδηρο, κ.α.). Αν και τα ανόργανα αυτά συστατικά δεν είναι τοξικά, εν τούτοις η μεγάλη συγκέντρωσή τους και η επαναλαμβανόμενη διάθεσή τους μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο περιβάλλον.

Τέτοιου είδους απόβλητα ρίχτηκαν από βυτίο στο κανάλι του Αναβάλου μεταξύ Σκαφιδακίου και Κεφαλαρίου καθώς και σε τράφους της γύρω περιοχής. Αν η περιφερειακή διοικηση δεν μεριμνήσει για την έγκαιρη απομάκρυνση τους, μέσω του Αναβάλου θα μεταφερθούν στον υπόγειο υδροφορεά ή μέσων των τάφρων στην θάλασσα. Να θυμίσουμε πως μια σταγόνα λαδιού αρκεί για να μολύνει πέντε κυβικά νερού