ΚοινωνίαΑρχείο

Ελεύθερο Κοινωνικό φροντιστήριο στο Άργος

Ποιοι είμαστε

Δεν είμαστε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από εσάς!
Είμαστε αυτοί που δε θέλουν τον άνθρωπο στην άκρη, απομονωμένο και χωρίς αντιστάσεις, αλλά ενεργό και μάχιμο να διεκδικήσει τα αυτονόητα.
Δεν εμπιστευόμαστε και δεν πιστεύουμε στις εξουσιαστικές δομές της καπιταλιστικής κοινωνίας και του κράτους, οι οποίες διαχρονικά στόχευαν στην αύξηση των κοινωνικών και οικονομικών αντιθέσεων και τελικά στην εξαθλίωση.

Δεν φοράμε την μάσκα του δήθεν «ανεξάρτητου», πίσω από την οποία κρύβεται τις περισσότερες φορές ότι πιο αναχρονιστικό και αντιδραστικό.

Στον κοινωνικό πόλεμο που διεξάγεται παγκόσμια αλλά και στη χώρας μας, δεν είμαστε «ουδέτεροι». Έχουμε επιλέξει στρατόπεδο. Αυτό της αντίστασης και της κοινωνικής απαλευθέρωσης.

Έχουμε και πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα και αφετηρία, η οποία είναι κάτι που θα δοκιμαστεί στην πράξη και στον κοινό μας αγώνα για ελευθερία, πολιτική, οικονομική και κοινωνική ισότητα.

Γιατί αυτοδιαχείριση και αυτοοργάνωση

Δεν περιμένουμε τίποτα απομονωμένοι, και κυρίως δε δρούμε μόνοι μας, κάθε άτομο ξεχωριστά, διότι έτσι θα καταδικάσουμε τους εαυτούς μας σε ανικανότητα και πλήρη αδράνεια.

Εδώ και αιώνες η εξουσία μας έχει εθίσει στην οργάνωση «από τα πάνω», δημιουργώντας ιεραρχικές – αρχηγικές οργανώσεις και δομές, με απώτερο σκοπό της να μας ευνουχίσει από κάθε είδους δημιουργική σκέψη και δράση. Άλλωστε όλα αυτά σε τέτοιου είδους δομές και οργανώσεις τα έχει αναλάβει για λογαριασμό μας ο «αρχηγός».

θέλουμε την οργάνωση και την ανάπτυξη συνείδησης του κάθε μέλους σαν άτομο. Αντιιεραρχικά, χωρίς εξουσία, χωρίς καταναγκασμούς.

Έχει γίνει ποια πεποίθηση στην συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, πως η δημιουργία και η ανάπτυξη μιας οργανωμένης προσπάθειας, δεν είναι δυνατή χωρίς εξουσία και ανάδειξη αρχηγών. Εμείς πιστεύουμε το ακριβώς αντίθετο. Αυτοοργανωνόμαστε για να καταργήσουμε τις εξουσιαστικές δομές και τις οποιεσδήποτε αρχηγικές τάσεις.

Γιατί αλληλεγγύη

«Η αλληλεγγύη, δηλαδή αρμονία των συμφερόντων και των αισθημάτων, η συμμετοχή του καθένα στο καλό όλων, και όλων στο καλό του καθένα, είναι η μόνη κατάσταση στην οποία ο άνθρωπος μπορεί να είναι πιστός απέναντι στη φύση του και να φθάνει στην ανώτερη ανάπτυξη και ευτυχία. Είναι ο μόνος μεγάλος κανόνας που είναι ικανός να συμβιβάσει όλους τους ανταγωνισμούς στη κοινωνία. Κάνει την ελευθερία του καθένα να βρει όχι τα όριά της, αλλά το συμπλήρωμά της, την απαραίτητη προϋπόθεση της συνεχούς ύπαρξή της – στην ελευθερία όλων.»

Ερρίκο Μαλατέστα

 

Κοινός τόπος όλων μας, είναι ότι το συμφέρον μας ταυτίζεται με τα συμφέροντα των άλλων και άρα με τα συμφέροντα της κοινωνίας. Τασσόμαστε αλληλέγγυοι με το «πρόβλημα» του άλλου, όχι για να το λύσουμε ή να το απαλύνουμε, αλλά γιατί είναι και δικό μας πρόβλημα. Και αν δεν είναι τωρα, είναι βέβαιο ότι θα γίνει στο μέλλον. Σε αυτή λοιπόν τη λογική κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος!

Η αρχή «ο καθένας για τον εαυτό του, δηλαδή του πολέμου όλων ενάντια σε όλους», κατέληξε στις μέρες μας και όχι μόνο, σε μια πρωτοφανή «ανθρωποφαγία», αλλά και στην γιγάντωση του φασισμού, όχι μόνο σαν πολιτική οργάνωση, αλλά κυρίως σαν μέρος της ιδεολογίας και της καθημερινότητάς μας.

Ε λοιπόν δεν είμαστε ούτε όλοι φασίστες, ούτε όλοι ίδιοι!

Τσώκρη 41, Αργος

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6972054190

Τέλος
Το ελεύθερο φροντιστήριο και ελπίζουμε σύντομα το ελεύθερο ιατρείο, δεν είναι μαγαζί για κερδοσκοπία. Δεν είναι χώρος που η κυρίαρχη αντίληψη είναι «αν δεν πληρώσεις δεν υπάρχεις». Είναι μια πρωτοβουλία, μια κίνηση που προσπαθεί να ανοίξει μια ρωγμούλα σε έναν ορίζοντα άλλο, κόντρα στη λογική που λέει πως η παιδεία και η υγεία είναι προνόμιο λίγων και όχι δικαίωμα όλων!