ΆρθροΑρχείο

Θα πληρώνουμε στη DIGEA για το ψηφιακό σήμα;

Το ψηφιακό σήμα είναι γεγονός και στην Πελοπόννησο. Αυτό που σας είπανε είναι ότι από δω και στο εξής θα βλέπουμε ευκρινή ψηφιακή εικόνα χωρίς χιόνια (το οποίο δεν είναι απολύτως αληθές). Και όλη η εμπορική μηχανή γύρω από την ψηφιακή τηλεόραση πήρε μπρος. Σπεύσαμε όλοι να προμηθευτούμε τους περίφημους αποκωδικοποιητές MPEG4 ή νέες τηλεοράσεις με ενσωματωμένους ψηφιακούς δέκτες. Αυτό που παραλείψανε να σας πούνε όμως είναι ότι το ψηφιακό σήμα δεν είναι τζάμπα! Τα κανάλια καλούνται να πληρώσουν υψηλά ποσά για την παροχή του ψηφιακού σήματος, και για τους τοπικούς ιδιωτικούς σταθμούς το κόστος μπορεί να φθάσει τις 4.000 με 5.000 ευρώ μηνιαίως, που καθιστά την επιβίωσή τους αμφίβολη. Εξαιρούνται το MEGA, το ANT1, το SKAI, το STAR, το ALPHA και το Makedonia TV, που αποτελούν και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της DIGEA. Όμως δεν θα πληρώσουν μόνο αυτοί!

Προς το παρόν το απόλυτο μονοπώλιο της DIGEA δεν εισπράτει συνδρομή από τους πολίτες. Αύριο όμως; Σε μεταγενέστερη φάση φέρεται να προωθείται νέο χαράτσι εις βάρος των πολιτών, με φόντο την ψηφιακή τηλεόραση.  Από τα 275 σημεία εκπομπής του αρχικού σχεδίου για τον χαρτη ψηφιακών συχνοτήτων περάσανε σε μόνο 156, ώστε να μειωθεί το κόστος των επενδύσεων των παρόχων δικτύου. Η υπόλοιπη κάλυψη ανατέθηκε σε μικρούς αναμεταδότες (gap fillers), που τοποθετήθηκαν εντός αστικών περιοχών. Η αγορά των gap filters ανατέθηκε στις Δημοτικές Αρχές, που σήμαινει ότι πάλι οι πολίτες θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσεπη προς όφελός των ιδιωτικων συμφερόντων για την ψηφιακή μετάβαση που ολοκληρώθηκε.

Η χρησιμοποίηση των gap filters αναμένεται να γίνει και στην Πελοπόννησο, προκειμένου να καλυφθούν κάποια λευκά σημεία (σταθμοί που δεν έχουν σήμα), και να λυθούν τα προβλήματα εκπομπής που αν και δεν το παραδέχονται επίσημα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάζονται σε ορισμένα σημεία, όπως ο Κορινθιακός Κόλπος και Πύργος Αμαλιάδας.
 
Κ.Κ.