ΚοινωνίαΑρχείο

Μαθητές: Να φύγουν μπάζα και σκουπίδια από το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο

Όταν μαθητές και δάσκαλοι συνεργάζονται κάνουν θαύματα. Στο 5ο  Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου, οι μαθητές της Γ΄ τάξης με τη δασκάλα τους  Φλεβάρη Δέσποινα εφάρμοσαν ένα πολιτιστικό πρόγραμμα και ταξίδεψαν στα μυκηναϊκά χρόνια. Ανακάλυψαν το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο που βρίσκεται πίσω από τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, γνώρισαν τα ευρήματα που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου και αποφάσισαν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους.

Για να αναδειχτεί ο αρχαιολογικός  χώρος του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου που είναι παραμελημένος και γεμάτος μπάζα αποφάσισαν να διοργανώσουν μια μικρή εκδήλωση στο χώρο της Βιβλιοθήκης «Ο Παλαμήδης» στις 22 Μαΐου, στις 7.30 μμ. Εκεί θα παρουσιάσουν ένα μικρό θεατρικό δρώμενο με θέμα «Η καθημερινή ζωή των Μυκηναίων» και θα δείξουν τη δουλειά τους.

Επίσης σκέφτηκαν να   γράψουν μια ανοικτή επιστολή σε Αρμόδιες Υπηρεσίες, Δήμο και Εκκλησία για να γνωστοποιήσουν το θέμα και να ζητήσουν βοήθεια… Στόχος τους είναι η ανάδειξη του ξεχασμένου αυτού ιστορικού τόπου. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν  πως δημιουργούνται ενεργοί  πολίτες του αύριο. Αν όχι με γνώση και ενημέρωση τότε πώς αλλιώς;

 

Έκκληση σε Αρχαιολογία, Εκκλησία, Δήμο

Με ανοικτή επιστολή προς Δήμο Ναυπλίου, Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και την Εκκλησία Ευαγγελίστριας ζητούν να γίνουν ενέργειες για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

Όπως αναφέρουν: «Εμείς οι μαθητές της Γ΄ Τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου που συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό  πρόγραμμα με θέμα «την ανίχνευση άγνωστων αρχαιολογικών χώρων” διαπιστώσαμε ότι είναι σημαντικό για την ιστορία κάθε τόπου η ανάδειξη των μνημείων. Είναι επίσης πολύ χρήσιμο όταν μπορούμε να ταυτίσουμε ευρήματα που βλέπουμε να εκθέτονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο με την περιοχή που βρέθηκαν. Έτσι η γνώση γίνεται περισσότερο άμεση.

Όταν επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου να δούμε τα ευρήματα του Μυκηναϊκού νεκροταφείου της Ευαγγελίστριας Ναυπλίου και αργότερα το χώρο του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου διαπιστώσαμε ότι οι  τάφοι βρίσκονται σε κακή κατάσταση , γεμάτοι μπάζα και σκουπίδια.

Σκεφτήκαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε μια εθελοντική ομάδα από γονείς και μαθητές , υπεύθυνη για την καθαριότητα των παραπάνω μυκηναϊκών τάφων. Ζητάμε από  την Αρχαιολογική Υπηρεσία , που έχει την εποπτεία του χώρου, το Δήμο που μπορεί να συνεισφέρει με μελέτες αλλά και την Εκκλησία στην οποία ανήκει ο χώρος, να μας βοηθήσουν για να δώσουμε μια άλλη διάσταση στον Αρχαιολογικό Χώρο. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ζωντανέψουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας.