ΠολιτισμόςΑρχείο

Γιαπωνέζοι συναντούν τον Όμηρο στην Επίδαυρο

Η πλέον αναμενόμενη παραγωγή του φετινού Φεστιβάλ Επιδαύρου δεν είναι άλλη από αυτή που παίζει την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο. Για πρώτη φορά στην Επίδαυρο μία τρίωρη παράσταση από Ιάπωνες με ένα ομηρικό θέμα.

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σκηνοθετεί τη ραψωδία λ της ομηρικής Οδύσσειας και ο Gensho Umewaka μεταστοιχειώνει την κάθοδο του Οδυσσέα στον Άδη με τον ιδιαίτερο τρόπο του θεάτρου Νο. Η μεταφυσική ποίηση και η υψηλή αφαίρεση της ιαπωνικής θεατρικής γλώσσας συναντούν τον επικό ποιητικό λόγο του Ομήρου στην από κοινού κατάβαση στον κόσμο των νεκρών.

Η «Νέκυια» αφηγείται την κάθοδο του Οδυσσέα στον Άδη προκειμένου να λάβει από τον μάντη Τειρεσία χρησμό για τον γυρισμό του στην Ιθάκη. Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες και συναρπαστικότερες στην παγκόσμια λογοτεχνία επισκέψεις του ανθρώπου στον κόσμο των νεκρών.

 Η παράσταση θα είναι στην Ιαπωνική γλώσσα με Ελληνικούς και Αγγλικούς υπέρτιτλους.

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός εκτιμά πως τέχνη του ιαπωνικού θεάτρου είναι θεμελιακά αναγκαία και ικανή να μορφοποιήσει τη βαθύτερη ουσία των νοημάτων που περικλείει η Νέκυια. «Το θέατρο Νο είναι ένα από τα υψηλότερα επιτεύγματα του πολιτισμού στο πεδίο της μεταφυσικής ποίησης. Η βαθιά παράδοση και εκπαίδευση των ηθοποιών τούς δίνει το δικαίωμα να προσεγγίζουν την καρδιά των πραγμάτων. Με ένα τέτοιο λεξιλόγιο σωματικής φιλοσοφίας, το Νο συναντιέται για πρώτη φορά στην ιστορία του με τη δική μας ΝΕΚΥΙΑ», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Φεστιβάλ, η διαφεύγουσα διάσταση του «άλλου» κόσμου αποκτά την τραγική της υπόσταση, και το ερώτημα της μετά θάνατον ζωής καθίσταται κορυφαίο θεατρικό γεγονός.