Video. Η Νορβηγία δείχνει τον τρόπο για να βγαίνουν οι τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια στο Ναύπλιο
Η εναλλακτική λύση που θα μπορούσε με χαμηλό έως μηδενικό κόστος να εφαρμοστεί στο Ναύπλιο για την προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων, ίσως να αποτελούσε μια σύντομη λύση, απέναντι στην χρονοβόρα και με μεγάλο κόστος εκβάθυνση του λιμανιού με το επόμενο ΕΣΠΑ.
Η εναλλακτική για την εκβάθυνση:
Η εναλλακτική λύση εφαρμόζεται με επιτυχία στα φιορδ της Νορβηγίας από τον Αύγουστο του 2012. Η ιδέα είναι σχετικά απλή και την εφάρμοσαν πρώτοι οι πολυμήχανοι Σκανδιναβοί με μεγάλη επιτυχία.
Πρόκειται για πλωτές πτυσσόμενες μηχανικές εξέδρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε λιμάνι που δεν διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές και με αυτόν τον τρόπο να επιτυγχάνεται η αποβίβαση και επιβίβαση των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων χωρίς αυτά να μπαίνουν μέσα στον λιμένα και χωρίς οι επιβάτες να αναγκάζονται να μπαίνουν σε βάρκες.
Η εφεύρεση των Νορβηγών ονομάζεται “Sea Walk” και είναι όνομα και πράγμα!
Αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο τέτοια στα λιμάνια του Skjolden και του Geiranger στα φιορδ της Νορβηγίας και σχεδιάζονται και άλλα, όχι μόνο εντός των τειχών της Σκανδιναβικής χώρας αλλά και εκτός. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τα νησιά Κέιμαν ενώ σειρά δεν αποκλείεται να πάρει και η Ελλάδα…
Η πρόταση μας για το Ναύπλιο:
Η πρόταση που θα μπορούσε να διασώσει την κρουαζιέρα στο Ναύπλιο είναι η τοποθέτηση μίας ή και περισσότερων τέτοιων πτυσσόμενων εξεδρών στον παλιό Ναυτικό Όμιλο, στην ταράτσα ή παράπλευρα των υπαρχόντων κτιρίων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως είσοδος στη στεριά με λίγες μετατροπές. Έτσι, τα κρουαζιερόπλοια θα συνεχίσουν να δένουν όπως και σήμερα έξω από το λιμάνι και οι εξέδρες θα πηγαίνουν σε αυτά. Το ίδιο το πλοίο θα χρησιμοποιείται για να εμποδίζει με τον τεράστιο όγκο του το κύμα στην περίπτωση κακοκαιρίας.
Οι επιβάτες έχοντας μια μοναδική εμπειρία, πεζοί θα βγαίνουν στο Ναύπλιο είτε από τη στοά που οδηγεί στα Πέντε Αδέρφια, είτε από τον δρόμο που περνά μπροστά από τις μπανιέρες και οδηγεί στην παραλία. Η φύλαξη δε του χώρου βάση των διεθνών κανόνων θα μπορούσε να γίνεται πέριξ του παλιού Ναυτικού Ομίλου πολύ πιο εύκολα, απ’ ότι με την ύπαρξη του υπαρχοντος φράχτη και των καμερών ασφαλείας που έχουν τοποθετηθεί στο λιμάνι.
Η ίδια η κατασκευάστρια εταιρία θα μπορούσε σε πρώτη φάση να αναλάβει μια μελέτη με μικρό κόστος και να λύσει όλα αυτά τα ζητήματα ώστε το Ναύπλιο να γίνει πρωτοπόρο στην Ελλάδα, εφαρμόζοντας σύγχρονες πρακτικές και μεθόδους, από το να κυνηγάει τα ΕΣΠΑ για να σπάσει τα βράχια που εμποδίζουν την εκβάθυνση, η οποία αν ποτέ ολοκληρωθεί, και πάλι θα επιτρέπει την είσοδο στο λιμάνι ελαχίστων τεραστίων κρουαζιερόπλοιων, από όσα θα μπορούσαν να δένουν ανοιχτά του Ναυπλίου. Γιατί ακόμα και αν γίνει ποτέ η εκβάθυνση, η έκταση του λιμανιού είναι περιορισμένη ώστε να χωράει πολλά μεγάλα κρουαζιερόπλοια.
Οι Νορβηγοί καλοβλέπουν την Ελλάδα:
Η Νορβηγική εταιρεία στην προσπάθειά της να επεκταθεί εκτός των συνόρων έχει απευθυνθεί, μεταξύ άλλων, και στην Ελλάδα όπου οι προοπτικές είναι μεγάλες. Συγκεκριμένα έχει προταθεί η τοποθέτηση πλωτών προβλητών στα νησιά που δεν διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή, προκειμένου να υποδέχονται μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Ήδη τον περασμένο Μάρτιο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης στην Ζάκυνθο, η οποία είναι το μοναδικό νησί του Ιουνίου που δεν διαθέτει μόνιμες προβλήτες πρόσδεσης για μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Στο Αιγαίο αυτός είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση…
Η πρόταση μάλιστα προέβλεπε την χρηματοδότηση του κόστους εγκατάστασης και συντήρησης από την ίδια την εταιρεία και την αποπληρωμή του από την παρακράτηση μέρους των εισπράξεων από τη φιλοξενία των κρουαζιεροπλοίων καθώς και από τα τέλη ελλιμενισμού.
Μήπως τελικά το πρώτο στην Ελλάδα που θα το τολμήσει δεν θα είναι νησί;