ΑθλητισμόςΑρχείο

«Έφυγε» ο σταρ του Πανναυπλιακού Διαμαντής Ανδρώνης

Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της 1ης Ιανουαρίου 2016 ο μεγάλος ποδοσφαιριστής του Πανναυπλιακού και του Εθνικού Πειραιώς Διαμαντής Ανδρώνης.

Ο Διαμαντής Ανδρώνης γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1934 στο Ναύπλιο και ήταν από τους κορυφαίους (αν όχι ο κορυφαίος) ποδοσφαιριστές στην ιστορία του Πανναυπλιακού, συνδέοντας το όνομά του με τις μεγαλύτερες διακρίσεις του συλλόγου. Πρωτοφόρεσε την φανέλα του Πανναυπλιακού σε ηλικία 15 ετών και ξεχώριζε για την απαράμιλλη τεχνική του, την αλτικότητα του και την εκτελεστική του δεινότητα. Ήταν ο φυσικός ηγέτης της ομάδας και πρωταγωνίστησε στην εκπληκτική πορεία του Πανναυπλιακού στη Β’ Εθνική από το 1959 ως το 1965.

Το πλούσιο ταλέντο του δεν ήταν δυνατό να περάσει απαρατήρητο από τους μεγάλους συλλόγους των Αθηνών και του Πειραιά. Ο Παναθηναϊκός ήταν ένας από τους συλλόγους που ενδιαφέρθηκαν για την απόκτηση του αλλά τελικά κατέληξε στον Εθνικό Πειραιώς όπου και αγωνίστηκε την περίοδο 1955-56. Τον Αύγουστο του 1956 επέστρεψε στον Πανναυπλιακό, όπου και αγωνίστηκε μέχρι το 1965.

Ο Ανδρώνης υπήρξε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα που μπήκε στο πάνθεον των «αθάνατων σκόρερ» (50γκολ) της Β’ Εθνικής. Μάλιστα μέχρι την στιγμή που σταμάτησε να αγωνίζεται (1965) ήταν ο κορυφαίος σκόρερ της Β’ Εθνικής κατηγορίας με 76 γκολ. Την περίοδο 1963-64 για ένα μικρό χρονικό διάστημα εκτέλεσε και χρέη προπονητή στον Πανναυπλιακό. Το 1969 ο Ανδρώνης επέστρεψε στην ενεργό δράση για να βοηθήσει τον Πανναυπλιακό στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Αγωνίστηκε μέχρι τον Ιανουάριο του 1970 (11 συμμ.) και πέτυχε 2 γκολ. Ο Ανδρώνης αγωνίστηκε με τον Πανναυπλιακό για 16 περίπου χρόνια και πέτυχε 78 γκολ στην Β’ Εθνική και 24 γκολ στο Κύπελλο Ελλάδας. 

Πέρα όμως από τις αθλητικές αρετές του, ξεχώριζε για το απαράμιλλο ήθος του, την ταπεινότητα, την αυτοπεποίθηση και την ισχυρή προσωπικότητα του. Όλα αυτά τα στοιχεία συνέθεταν ένα «αδαμάντινο χαρακτήρα» που τύγχανε του σεβασμού και την εκτίμησης, όχι μόνο των συμπαικτών, αλλά και των αντιπάλων του. Αντιπροσωπευτικό άλλωστε είναι το περιστατικό που συνέβη κάποτε σ’ ένα αγώνα στην Κόρινθο, την εποχή που δεν ίσχυαν ακόμα οι αποβολές με κόκκινη κάρτα. Όταν λοιπόν ένας Κορίνθιος αμυντικός χτύπησε τον Ανδρώνη πολύ βάναυσα και τον τραυμάτισε, τότε συμπαίκτες του και οι φίλαθλοι τον χλεύασαν και τον αποδοκίμασαν τόσο άσχημα, που ο αμυντικός από ντροπή αναγκάστηκε κι εγκατέλειψε μόνος του τον αγωνιστικό χώρο.