ΚοινωνίαΑρχείο

Πεντάδα δημάρχων κατά Τατούλη – Τι απαντά η Περιφέρεια

Πέντε δήμαρχοι της Πελοποννήσου έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου στην Τρίπολη εκφράζοντας την αντίθεσή τους με το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας, θεωρώντας πως είναι μία ακριβή λύση.

Πρόκειται για τον δήμαρχο Άργους – Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσο, τον δήμαρχο Τρίπολης Δημήτρη Παυλή, τον δήμαρχο Κορινθίων Αλέξανδρο Πνευματικό, τον δήμαρχο Σπάρτης Βαγγέλη Βαλιώτη και τον δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτη Μαντά.

Ο Δημήτρης Καμπόσος είπε χαρακτηριστικά πως «δεν θα υποβάλλουμε το λαό μας σε άλλα βασανιστήρια…». Ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «βλέπουμε την Κυβέρνηση που μέχρι χθες διαφωνούσε να συμπλέει ως προς την κατεύθυνση πλέον των 100 ευρώ να πληρώνουν ο δημότες ανά τόνο διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπου κι αν γίνονται διαγωνισμοί για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σε άλλες περιφέρειες, δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ. Στη δική μας περίπτωση, ο κόσμος σπρώχνεται σε λύση πάνω από 100 ευρώ. Εμείς κάναμε ένα διαγωνισμό στο Άργος, σε λίγες μέρες θα τελειώσει, με ανώτατη τιμή 45,17 ευρώ τον τόνο. Ήρθαν 8 εταιρείες και σίγουρα θα έχουν δώσει πιο κάτω τιμές. Για τις 34.000 τόνους που θα διαχειριστούμε εμείς τρέχουν όλοι για 45 ευρώ και στις 200.000 τόνους των σκουπιδιών της περιφέρειας, η τιμή αντί να πέφτει, ανεβαίνει; Ο κ. Νίκας έχει αλλάξει ρότα και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί. Τι είναι αυτό που τον κάνει σήμερα να μην είναι ανάμεσά μας; Τον λαό του δεν τον σέβεται, διότι ο λαός του θα κληθεί να πληρώσει 120 ευρώ τον τόνο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι υπόλοιποι, με τον Αλέξανδρο Πνευματικό, μεταξύ άλλων, να αναφέρει το Άργος ως παράδειγμα σε ότι αφορά τους οικονομικούς όρους.

Νικολάκου: Είναι απαράδεκτο να μιλούν για σκάνδαλο οι δήμαρχοι

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη σημερινή συνέντευξη τύπου πέντε Δημάρχων και ενός Δημοτικού Συμβούλου η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κα Κωνσταντίνα Νικολάκου μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Είναι τουλάχιστον προκλητικό να μιλούν για σκάνδαλο Δήμαρχοι, οι οποίοι είναι κύρια υπεύθυνοι για την απαράδεκτη κατάσταση με τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο. Αυτοί οι οποίοι αλλάζουν θέσεις και απόψεις για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ανάλογα με τα πρόσκαιρα οφέλη που επιδιώκουν. Εντύπωση και απορία μας προκαλεί το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη Δήμαρχοι, εξαιρουμένου του Δημάρχου Σπάρτης, ενώ ήταν οι πλέον υπέρμαχοι του έργου της Περιφέρειας όλα αυτά τα χρόνια και γνώριζαν την τιμή, τώρα εμφανίζονται πολέμιοί της.

Το σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον και το πιο οικονομικό, θέλουν δεν θέλουν να το παραδεχθούν στους πολίτες. Είναι το πιο δημοκρατικό έργο γιατί έχει επιβεβαιωθεί σε απόλυτο βαθμό από συλλογικές αποφάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και σε όλα τα επίπεδα. Είναι το πιο νόμιμο έργο και αυτό που υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, και αυτό έχει περίτρανα αποδειχθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου».