ΡεπορτάζΑρχείο

Πότε θα αγγίξει την Αργολίδα ο κυκλώνας, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός εν όψει του κυκλώνα που αναμένεται τις επόμενες ώρες. Όπως είπε ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου Θοδωρής Κολυδάς, ασφαλής πρόγνωση υπάρχει μόνο για το επόμενο 48ωρο, όπου θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με ανέμους εντάσεως 9-10 μποφόρ, βροχές και καταιγίδες, κυρίως στην νότια Πελοπόννησο, Κρήτη και δυτικές Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο θα επηρεάσουν και την νότια και ανατολική Αττική.

Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις και την αναλυτική ενημέρωση του κ. Κολυδά, το βαρομετρικό αυτό θα μας επηρεάσει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα έχουμε αύριο ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, στην Κρήτη και στη νότια Πελοπόννησο. Σταδιακά κατά την διάρκεια της ημέρας και κυρίως από το μεσημέρι και μετά καθώς στροβιλίζεται ο πρώτος σχηματισμός, θα βελτιωθεί για λίγο ο καιρός στην περιοχή της Κρήτης και τις δυτικές Κυκλάδες και θα κινηθεί βορειότερα και θα επηρεάσει την Αττική. Κυρίως τα νότια και ανατολικά της Αττικής.

Κυκλώνας Ζορμπάς

Ναύπλιο καιρός Ζορμπάς

Για τους ανέμους ο κ. Κολυδάς τόνισε ότι, ενώ θα εξασθενήσουν στο κεντρικό και στο νότιο Αιγαίο αύριο, θα παραμείνουν αρκετά ενισχυμένοι με εντάσεις που θα φτάνουν τα 9 με 10 μποφόρ ανατολικοί – βορειοανατολικοί στη θάλασσα Κυθήρων και στο νότιο Ιόνιο.

Το Σάββατο, με την έλευση αυτού του χαμηλού θα γυρίσουν σε νοτιάδες και πρόσκαιρα θα έχουν την ίδια ένταση, δηλαδή 9-10 μποφόρ σε μια μικρή και περιορισμένη έκταση περισσότερο μεταξύ νότιας Πελοποννήσου και Κρήτης.

Κυκλώνας Ζορμπάς

Ο κυκλώνας «Ζορμπάς» φαίνεται πως θα χτυπήσει στην μεγαλύτερη του ένταση την Αργολίδα τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου, από τις 15:00 και μετά, με ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους, που όμως σε καμία περίπτωση δεν θα φθάσουν τα 9 με 10 μποφόρ.

Για το Ναύπλιο, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Το Σάββατο ενδέχεται να φθάσουν μέχρι 7 μποφόρ τις μεσημεριανές ώρες, όπως φαίνεται και στους παρακάτω πίνακες:

Ναύπλιο καιρός Ζορμπάς

Ναύπλιο καιρός Ζορμπάς

Ναύπλιο καιρός Ζορμπάς

Η πορεία του κυκλώνα που αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα μας τα επόμενα 24ωρα καταγράφεται αναλυτικά σε οπτικό υλικό που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ναύπλιο καιρός Ζορμπάς

Το βαρομετρικό χαμηλό καθώς στροβιλίζεται ανοιχτά του Ιονίου θα διατηρήσει ενισχυμένους τους ανέμους στα νότια πελάγη (νότιο Ιόνιο, θάλασσα Κυθήρων) με μέγιστη ένταση τα 9 με 10 μποφόρ. Αντίθετα οι άνεμοι θα παρουσιάσουν προοδευτική εξασθένηση στο Αιγαίο από αργά το απόγευμα. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα προγνωστικά στοιχεία ανά 3ωρο που αφορούν το πεδίο των ανέμων μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου.

Στο παραπάνω βίντεο μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα του αριθμητικού μοντέλου του ECMWF. Στο κάτω μέρος δεξιά υπάρχει λεζάντα με την αντιστοίχιση του ανέμου σε μποφόρ. Ο στροβιλισμός των ανέμων είναι εμφανής και γίνεται εύκολα αντιληπτό το κέντρο του χαμηλού, όπου οι εντάσεις του ανέμου μέχρι το βράδυ του Σαββάτου φτάνουν οριακά τα 9 με 10 μποφόρ.

Από πλευράς βροχοπτώσεων η ΕΜΥ ενημερώνει πως τα έντονα φαινόμενα την Παρασκευή θα επηρεάσουν το Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη και βαθμιαία θα επεκταθούν στις Κυκλάδες και προς το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και την Εύβοια. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την εξέλιξη του καιρού μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν στο Νότιο Ιόνιο την Πελοπόννησο τη Στερεά την Εύβοια και την Ανατολική και Νότια νησιωτική χώρα.