ΡεπορτάζΑρχείο

Κινδυνεύει ο ιστορικός πλάτανος της πλατείας Συντάγματος;

Εθνική καμπάνια για τη διάσωση του πλατάνου κήρυξε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς από το 2003 έχουν καταστραφεί εκατοντάδες χιλιάδες πλατάνια στη χώρα λόγω ασθένειας που δεν αντιμετωπίστηκε συντονισμένα.  

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς κήρυξε από το Μεσολόγγι την έναρξη της καμπάνιας για τη σωτηρία των πλατάνων, αναφερόμενος στη τεράστια πολιτισμική αξία τους για τη σύγχρονη Ελλάδα.    

Η αρρώστια που σκοτώνει τα πλατάνια

Ο υφυπουργός παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα τα βασικά σημεία της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει ετοιμάσει και αφορά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, τους ελέγχους, τις αδειοδοτήσεις έργων εντός ευπαθών ζωνών και τα ειδικά μέτρα στις περιοχές καραντίνας, καθώς και τις υποχρεωτικές δράσεις καταπολέμησης, περιορισμού της εξάπλωσης και εκρίζωσης, τη χρηματοδότηση των δράσεων και τα πρόστιμα των παραβατών.  

Ειδικοί επιστήμονες με τις εισηγήσεις τους ανέδειξαν το πρόβλημα σε διάφορες περιοχές της χώρας, κρουώντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που ήδη έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες πλατάνια στη χώρα.

Ο κ. Δημαράς δήλωσε: «Οι Έλληνες είμαστε πολιτισμικά συνδεδεμένοι άρρηκτα με τον πλάτανο. Έχουμε όμως συνείδηση της οικονομικής καταστροφής που θα προκληθεί από τις επόμενες πλημμύρες στα τεχνικά έργα και τις καλλιέργειες εάν τα ρέματα και οι χείμαρροι γεμίσουν με χιλιάδες νεκρά πλατάνια και τίποτε δεν συγκρατεί τα ορμητικά νερά τους; Μάθαμε ότι ετοιμάζονται να δοθούν εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αναψυχής σε παρόχθιες περιοχές, αλλά είναι γνωστό στις υπηρεσίες και τους εργολάβους το πρόβλημα της εξάπλωσης της ασθένειας με τα μηχανήματα που δεν έχουν απολυμανθεί και εργάζονται εντός των ζωνών καραντίνας; Χρειάζεται να δράσουμε άμεσα και συντονισμένα για να αποτρέψουμε το χειρότερο».

Κινδυνεύει ο ιστορικός πλάτανος του Ναυπλίου;

Ο πλάτανος της πλατείας Συντάγματος είναι ένα δέντρο που βρίσκεται στο βόρειο μέρος της εκκλησίας της Γέννησης της Θεοτόκου. Έχει μεγάλη ιστορική σημασία καθώς -σύμφωνα με την παράδοση- στη σκιά του τεράστιου αιωνόβιου πλατάνου, οι οπλαρχηγοί κατέστρωναν τα σχέδιά τους λίγο πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.

Άραγε οι γεωπόνοι του δήμου είναι ενήμεροι για τα όσα ανησυχητικά αναγγέλει το υπουργείο; Έχουν υπόψιν τους αυτά που λένε οι ειδικοί; Μήπως πρέπει να πάρουν τα μέτρα τουςπριν να είναι αργά;

Να σημειωθεί πως η πλατεία το 1843 από Πλατεία Πλατάνου μετονομάστηκε σε Λουδοβίκου, προς τιμήν του πατέρα του Όθωνα. Την ίδια χρονιά, μετά το κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου, όταν οι Έλληνες στην Αθήνα ζήτησαν Σύνταγμα από τον Όθωνα, πήρε και αυτή η πλατεία (όπως και της Αθήνας) το όνομα πλατεία Συντάγματος.

Ο αιωνόβιος πλάτανος έχει χαρακτηριστεί, από το 1977, ως διατηρητέο μνημείο της Αργολικής Φύσης.