ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Επιτέλους ένας μη ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος στο Ναύπλιο

Έχουμε πήξει στους υποψηφίους που δηλώνουν ανεξάρτητοι, όσο ανεξάρτητος είναι ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης δηλαδή. Βγαίνει ο άλλος, χρόνια στην υπηρεσία ενός κόμματος, σημαιοφόρος και μπροστάρης κάθε φορά που ο αρχηγός του θα περνούσε από την βάση του και μετά επιστροφή στην γνωστή πολιτική νάρκη.

Ο Κώστας Γκόνης, έχει το θάρρος να υπερασπιστεί τις απόψεις του και να μην καιροφυλακτεί να υφαρπάξει την ψήφο κανενός ψηφοφόρου προβάλλοντας με προβιά ανεξάρτητου πάνω στο κομματικό του alter ego. Ας είναι καλά ο Κικέρωνας που επινόησε τον όρο.

Από νωρίς στην πολιτική

Από μικρή ηλικία οδηγήθηκε στην πολιτικοποίηση. Τα χρόνια της χούντας αποτελούσε διέξοδο για τους νέους η ανάμειξή τους στην πολιτική. Την εποχή εκείνη πρόβαλλαν οι ιδέες, τα ιδανικά ελπιδοφόρα για ένα καλύτερο αύριο.

Ήδη από το 1973 άρχισε να μπαίνει στις ζυμώσεις πολιτικοποίησης. Φεύγοντας από την Γκάτζια, ένας νέος κόσμος άρχισε να ανοίγεται εμπρός του. Το επαναστατηκοποιημένο Εγώ του τον οδηγεί το 1974 στην ΚΝΕ. Οι πολιτικές οργανώσεις εκείνη την εποχή ήταν σχετικά κλειστές και η επιλογή κάποιου ως μέλλους τους περνούσε μέσα από πολιτικές διαδικασίες. Μέχρι το 1978-79 ήταν ακόμα επικίνδυνο να παραδεχτείς δημόσια πως οι απόψεις σου στρέφονται προς τον Κομμουνισμό, όμως ο Κώστας δεν πτοείται. Υπηρετεί τις απόψεις και ως πρόεδρος του συλλόγου σπουδαστών Αργολίδας έως το 1978. Στην συνέχεια ακολουθεί ο στρατός και η ένταξη του στην αγορά εργασίας.

Ξεκινά την επαγγελματική του δραστηριότητα αρχικά από το Άργος, πριν καταλήξει οριστικά στο Ναύπλιο. Η πολύ καλή σχέση του και με τις δύο πόλεις γίνεται κατανοητή μόνο αν διέπεται από αρχές και όχι τοπικισμούς

Πετυχαίνει έτσι κάτι μοναδικό για τα τοπικά δεδομένα. Σε διαφορετικές περιόδους, υπήρξε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος αρχικά στο Άργος και στην συνέχεια στο Ναύπλιο πιστός στο δόγμα, «όπου βρίσκεσαι προσφέρεις τις υπηρεσίες σου στον τόπο που σε φιλοξενεί». Μέχρι σήμερα είχαμε δημάρχους και αντιδημάρχους του Άργους που έμεναν στο Ναύπλιο κι απ την άλλη ανέπτυσσαν μια ρητορική μίσους της μιας πόλης κατά της άλλης. Ο Κώστας Γκόνης, δεν πέφτει σε αυτή την λούμπα των λούμπεν πολιτικών, εξ άλλου η ιδεολογία του δεν επιτρέπει τέτοιου είδους διαμάχες μεταξύ ομοίας μοίρας πληθυσμών που εξυπηρετούν μόνο και μόνο κάποιους να κατασκευάζουν εχθρούς για να άρχουν.

Σήμερα 64 ετών, συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός δηλώνει ακόμα κομμουνιστής και δεν είναι “ανεξάρτητος”, όπως λένε οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Δεν είναι κομματικό μέλος του ΚΚΕ, αλλά το αίμα νερό δεν γίνεται.

Όχι άλλες παραχωρήσεις σε ιδιώτες

Πολέμιος των ΣΔΙΤ, της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που δήθεν θα επιφέρει επενδύσεις χαρίζοντας δημόσιο πλούτο σε ιδιώτες, αντιτίθεται στην παραχώρηση του λιμανιού του Ναυπλίου σε ιδιώτη. Όπως δηλώνει ο ίδιος: «Από το έργο αυτό, που θα μπορεί να φιλοξενεί 210 σκάφη, ο μόνος που θα ωφελείται είναι ο ιδιώτης επιχειρηματίας.

Τι έχει να κερδίσει ο δημότης του Ναυπλίου και ιδιαίτερα ο εργαζόμενος από ένα τέτοιο έργο; Απολύτως τίποτα. Αντίθετα το νέο εμπορικό κέντρο που προβλέπεται, θα πλήξει τους καταστηματάρχες της πόλης.

Ζητάμε από το δήμο και θα διεκδικήσουμε να μη παραχωρηθεί, δημοτική, λαϊκή περιουσία και να μην δαπανούνται χρήματα των πολιτών για την κερδοφορία του κεφαλαίου».

Πελετίδης και Βρέτος του δείχνουν τον δρόμο

Δεν σταματά όμως στην αντίθεσή του στη ΣΔΙΤ. Όπως και ο πετυχημένος συνονόματός του σύντροφός του Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης αποβλέπει σε έναν Δήμο που θα προγραμματίζει και θα εκτελεί έργα, τα οποία μπορούν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης κι ευημερίας για τους δημότες, με μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και όχι με έργα για τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Βέβαια δεν παραγνωρίζει πως θα αποτελούσε μεγάλη νίκη μια εκλογική του επικράτηση στο Ναύπλιο, όμως το επίτευγμα του εκλιπόντος συντρόφου του Κώστα Βρέτου στο Άργος, που λίγο έλειψε να ανατρέψει τα πάντα, αν δεν τον «πρόδιδε» κατά τον Β` γύρο μέρος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

Φυσικά ο Κώστας Γκόνης δεν είναι ένας μονόχνοτος άνθρωπος που ασχολείται γραφειοκρατικά με την πολιτική. Είναι γνωστή η συμπαράστασή του στον αγώνα των πολιτών να προστατευτεί ο υγροβιότοπος Ναυπλίου – Νέας Κίου, καθώς και οι απόψεις του για την διαχείριση των σκουπιδιών. Ασχολείται με την φύση και την ορειβασία. Υπήρξε μέλος του Ορειβατικού συλλόγου Άργους έως το 1990 και έκτοτε του ορειβατικού συλλόγου Τρίπολης, μια και δεν υπάρχει πλέον ορειβατικός σύλλογος στην Αργολίδα.

(Από τον Έντυπο «Αναγνώστη Πελοποννήσου»)