ΠολιτικήΑρχείο

Που πήγαν οι χαμένες ψήφοι των κομμάτων στην Αργολίδα;

Ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνών κόμμα μπορεί πολιτικά να υπέστη πολιτική ήττα, όμως οι απώλειες των μικροτέρων κομμάτων έκαναν την διαφορά υπέρ της ΝΔ. Κάνοντας μια λογική ανάλυση του πολιτικού αποτελέσματος, χωρίς την επιστημονική βάση των ρευμάτων, μπορούμε να υποθέσουμε πως ένα κομμάτι των απογοητευμένων από τον ΣΥΡΙΖΑ  2.185 ψηφοφόροι  μάλλον δεν μετακινήθηκαν προς την ΝΔ αλλά επέλεξαν ριζοσπαστικότερες λύσεις όπως το Μερα24 του Βαρουφάκη με 1146 ψήφους ή την πλεύση ελευθερίας με 728 ψήφους κλπ.

Λογικό είναι οι επιπλέων 6.591 ψήφοι των 15.053 που είχε λάβει το 2014 η ΝΔ να προέρχονται από την ΧΑ, το Ποτάμι και τον Καρατζαφέρη. Η ΧΑ γνώρισε μεγάλη ήττα χάνοντας σχεδόν τα 2/3 των ψηφοφόρων της και μεταφραζόμενα σε 3.398 ψήφους. Αν υποθέσουμε πως ο κοντινότερος χώρος τους είναι το κόμμα του Βελόπουλου(2.252 ψήφους) τότε μένουν ακόμα 1.146 ψήφοι διαθέσιμοι για την ΝΔ. Στο Ποτάμι οι απώλειες ήταν τεράστιες αφού έχασε 3.036 ψήφους, μικρό μέρος των οποίων μάλλον οδηγήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ σε αντιστάθμισμα ψηφοφόρων που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ προς την ΝΔ.

Το παράδοξο όμως είναι πως τόσο το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) όσο και το ΚΚΕ δεν κατάφεραν να κερδίσουν ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ έχασε 3 ψήφους και το ΚΚΕ έχασε 625.

Είναι εμφανής πλέον η τάση του εκλογικού σώματος προς τον συντηρητισμό, αφού και τα μικρότερα κομματα της αριστεράς, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Οικολόγοι Πράσινοι κλπ είχαν απώλειες.

Ενδιαφέρον έχει και η 1 ψήφος στην Αργολίδα που έλαβε το μειονοτικό κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, καθώς και το «Ελληνικό Όραμα» που δεν πήρε καμία ψήφο!

Πως ψήφισε η Αργολίδα στις ευρωεκλογές