ΟικονομίαΑρχείο

Μεγάλο πλήγμα για την Αργολίδα και τον τουρισμό η απένταξη κόμβων

Παραπαίδι της Πελοποννήσου θα συνεχίσει να μένει η Αργολίδα, με την απένταξη σημαντικών οδικών έργων, που θα έδιναν νέα πνοή στο νομό, τόσο σε σχέση με τον τουρισμό, όσο και σε σχέση με τις μεταφορές.

Ως βόμβα ανακοινώθηκε η μη έγκριση προς χρηματοδότηση από την κεντρική επιτροπή του ΕΣΠΑ του κόμβου Αρχαία Νεμέα – Δερβενάκια – Μυκήνες, αλλά και η κατασκευή του τμήματος Αγία Ελεούσα – Αρκαδικό, στην εθνική οδό Άργος – Ναύπλιο – Θέατρο Επιδαύρου – Παλαιά Επίδαυρος.

Μεγάλο πλήγμα για την Αργολίδα και τον τουρισμό η απένταξη κόμβων

Αλλά και από την άλλη είσοδο, δηλαδή από τα Ίσθμια, συνεχίζεται το πλήγμα, αφού απεντάχθηκε και η πολυδιαφημισμένη βελτίωση και πρόσβαση προσπελασιμότητας της περιοχής Ισθμού – Κορίνθου.

Η απένταξη των δρόμων αυτών, αν δεν αλλάξει κάτι, σημαίνει ότι ο νομός παραμένει καταδικασμένος για πολλά χρόνια. Αν χαθεί το ΕΣΠΑ μέχρι το 2023, ο νομός θα περιμένει πλέον το 2030.

Δηλαδή, η Αργολίδα μένει για μία ακόμα φορά  χωρίς είσοδο από τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης, ενώ επίσης με την απένταξη του τμήματος Αγία Ελεούσα – Αρκαδικό δεν ολοκληρώνεται η σύνδεση Ναυπλίου – Λυγουριού που ξεκίνησε το 2005.

Μεγάλο πλήγμα για την Αργολίδα και τον τουρισμό η απένταξη κόμβων

Η Αργολίδα χάνει για μία ακόμα φορά την ευκαιρία και δέχεται ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα ειδικά για Τουρισμό, προς όφελος της Μεσσηνίας.

Γιατί όμως απεντάχθηκαν τα πολυδιαφημισμένα έργα της προηγούμενης περιφερειακής αρχής;

Κάποιοι θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες και στους επαγγελματίες αυτού του τόπου γιατί οι μελέτες κρίθηκαν ανώριμες, αν δύνανται άμεσα να καταστούν ώριμες ή αν χρειάζονται νέες.  Δηλαδή αν χάνεται οριστικά η περίοδο ΕΣΠΑ μέχρι 2023 ή όχι.

Θυμίζουμε ότι ο προηγούμενος Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης έλεγε ότι τα έργα αυτά ήταν ώριμα, ενώ ο νυν Παναγιώτης Νίκας λέει ότι δεν είναι ώριμα.

Εκτός από τα παραπάνω έργα δεν εγκρίθηκαν από την κεντρική επιτροπή του ΕΣΠΑ προς χρηματοδότηση:
– Η βελτίωση του δρόμου Σπάρτης – Γυθείου (παράκαμψη Χάνια Βασιλακίου).
– Η βελτίωση εθνικής οδού Τρίπολη – Σπάρτη – Μονεμβασία (παράκαμψη οικισμού Βλαχιώτη).

Από την πλευρά του πάντως ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, που μπήκε από την αρχή στα βαθιά και καλείται να κολυμπήσει, δήλωσε:

«Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να τύχουν εκ νέου της έγκρισης για ένταξή τους στο ΕΣΠΑ τα 5 οδικά έργα που απέτυχαν, σε -πρώτη φάση τουλάχιστον-, να ενταχθούν προς χρηματοδότηση στο εν λόγω πρόγραμμα, λόγω απουσίας ώριμων μελετών»