ΡεπορτάζΑρχείο

Μέχρι και 5.780 μετανάστες στην Πελοπόννησο

Μια απλή αριθμητική πράξη μας δίνει τον αριθμό μεταναστών που μπορεί να «σηκώνει» η Πελοπόννησος, βάση αυτών που δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από το 1% του πληθυσμού ανά τοπική περιφέρεια»

Με δεδομένο ότι ο καταγεγραμμένος πληθυσμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 577.903 κάτοικοι, οι μετανάστες που μπορεί να «σηκώσει» η Περιφέρεια σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου είναι μέχρι 5.780 άνθρωποι.

Το θέμα βέβαια είναι και πώς θα γίνει η κατανομή ανά νομό και ανά πόλη και αν θα τηρηθεί η αναλογία αυτή.

Παράλληλα, όπως είπε ο κος Πέτσας, προωθείται η κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, των οποίων ο αριθμός θα είναι αρκετά εκτεταμένος, για όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο. «Να ξέρουν, δηλαδή, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο την επιστροφή τους», ανέφερε. Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως «με σχέδιο, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, δεν πρόκειται να αφήσουμε τα νησιά και τους ακρίτες μας να σηκώσουν μόνοι τους όλο αυτό το βάρος», προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες, όλοι μαζί, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, με αλληλεγγύη στο εσωτερικό της χώρας και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας».

Εντωμεταξύ, μετά τις χθεσινές πληροφορίες που είδαν ευρέως το φως της δημοσιότητας και λένε ότι η πρώτη «φουρνιά» μεταναστών μετά την Κόρινθο θα έρθει στο Άργος, έντονη ήταν η αντίδραση του δημάρχου Άργους – Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου. Ο δήμαρχος αργά το βράδυ της Δευτέρας δήλωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook : 

Μη προσπαθήσει κανένας να παίξει με το Δήμο μας…
Γιατί Εγώ δεν θα παίξω !

Προαναγγέλλει έντονες αντιδράσεις για τους μετανάστες ο Καμπόσος για το Άργος

Μάλιστα απαντώντας σε σχετικό σχόλιο, τόνισε ακόμα: 

Ξέρουν καλά τι μπορώ να κάνω… Και ίσως να είναι και η αρχή του τέλους αυτής της τρισάθλιας ιστορίας που βάζει σε ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ την πατρίδα μας.

Πάντως οι πληροφορίες που βλέπουν πλέον το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα, αναφέρουν ότι μετά την Κόρινθο, οι πρώτοι μετανάστες που θα μεταφερθούν στην Αργολίδα είναι στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στην περιοχή του Άργους, που περιλαμβάνεται στο μυστικό σχέδιο της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Πελοπόννησο, που έχει αποκαλύψει από τις αρχές Σεπτέμβρη ο anagnostis.org.

Εντωμεταξύ, αξιοσημείωτο είναι ότι στην Αργολίδα, δύναται να λειτουργήσει τάξη υποδοχής στο Γυμνάσιο Κουτσοποδίου, σύμφωνα με απόφαση της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφίας Ζαχαράκη. Πάντως, με δήλωσή της στο anagnostis.org η διευθύντρια του Γυμνασίου κα Ελένη Κορολή τονίζει ότι το Τμήμα αυτό δεν συνδέεται με μετανάστες.

Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών σε ερώτηση για τις αντιδράσεις πολιτών σημείωσε ότι «οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών είναι σε ένα βαθμό δικαιολογημένες, από την άλλη πλευρά, όμως, όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν στο πετσί τους τι θα πει προσφυγιά και ξεριζωμός. Αγκαλιάζουν ανθρώπους με προσφυγικό προφίλ, όπως είναι κατά τεκμήριο οι άνθρωποι που μετακινούνται για την αποσυμφόρηση των νησιών στην ενδοχώρα».

Για το πρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες υλοποιήθηκε ακόμη ένα σημαντικό κύμα μεταφοράς 1.100 προσφύγων από τα νησιά μας στην ενδοχώρα, ενώ από τον Ιούλιο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν μεταφορές της τάξης των 6.500 ατόμων, καθώς «άμεση προτεραιότητά μας είναι η αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου». Οπως είπε, στόχος είναι να μεταφερθούν άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.