ΠολιτικήΑρχείο

Στην Κόρινθο ο Νίκος Κοτζιάς

Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου θα βρεθεί στην Κόρινθο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία και συζήτηση, σχετικά με την εξωτερική πολιτική της χώρας μας και τις προκλήσεις της νέας δεκαετίας. 

Είναι δεδομένο, όπως τονίζεται και στο σχετικό δελτίο τύπου για την εκδήλωση, ότι διανύουμε μια εποχή μεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα εσωστρέφειας, το ΝΑΤΟ είναι ωσεί παρόν και η παγκόσμια ισορροπία είναι επισφαλής, αφού όλο και περισσότεροι ανερμάτιστοι ηγέτες κερδίζουν την εξουσία. 

«Σε αυτό το περιβάλλον η θέση της Ελλάδας -μιας χώρας που παραδοσιακά αντλούσε δυνάμεις μέσα από την συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς και διεκδικούσε ένα περιβάλλον ασφαλείας μέσα από συμμαχίες γίνεται πιο δύσκολη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα όπως σημειώνεται: «Ο φόβος για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία κυριαρχεί. Η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται το επίκεντρο μεγάλων ζυμώσεων στα ενεργειακά μέτωπα, προκαλώντας εντάσεις. Στα Βαλκάνια, χάρη στην Συμφωνία των Πρεσπών, έχουμε έναν πονοκέφαλο λιγότερο, αλλά οι μικρές φωτιές αστάθειας παραμένουν στην Αλβανία και το Κόσοβο. Και οι εκλογές στην Βόρεια Mακεδονία μπορεί να αλλάξουν και πάλι το staus quo».

Σ’ αυτό το περιβάλλον και με τόσες ανοιχτές προκλήσεις και ευκαιρίες η συζήτηση με έναν πρώην υπουργό Εξωτερικών που χειρίστηκε σοβαρά εθνικά θέματα, είναι παραπάνω από ενδιαφέρουσα. Συνεπώς, το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου αναμένεται να φιλοξενήσει πλήθος κόσμου, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στις 7:00 το απόγευμα.

Η εκδήλωση θα ανοίξει από τον αναπληρωτή καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα ΠΕΔιΣ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σωτήρη Ρούσσο, ο οποίος θα μας περιγράψει ποιο είναι σήμερα το διεθνές περιβάλλον, μέσα στο οποίο κινείται η Ελλάδα.