ΟικονομίαΑρχείο

4.500.000 ευρώ για το λιμάνι του Λεωνιδίου

Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου η κατακύρωση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για τα έργα προστασίας στο λιμάνι Πλάκας του Λεωνιδίου προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.).

Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου θα είναι 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Τι προβλέπει το έργο

Το αρχικό τμήμα του προσήνεμου μώλου είναι κατασκευασμένο με μεικτή διατομή, εξωτερικά θωράκιση και εσωτερικά κρηπίδωμα και έχει πλάτος δαπέδου κυκλοφορίας 8 μ (από την κρηπίδα έως τον προφυλακτήριο τοίχο) και το κεκαμμένο τμήμα που εκτείνεται προς Νοτιοδυτική κατεύθυνση, έχει πλάτος 15 μ περίπου.

Η αναγκαιότητα προστασίας του υφιστάμενου προσήνεμου μώλου είναι μεγάλης σημασίας για τον λιμένα του Λεωνιδίου αφενός μεν διότι για την επέκταση των 60 μ. έχουν χρησιμοποιηθεί τεράστιες ποσότητες λατομικών υλικών και φυσικών ογκολίθων και αν αυτά παρασυρθούν θα επέλθει καταστροφή τμήματος του υφιστάμενου λιμένα, πέραν της απώλειας σε σημερινές αξίες του κόστους που δαπανήθηκε το 2000 για το τμήμα αυτό του έργου. Αφετέρου δε, εάν δεν ενισχυθεί σύντομα, θα καταστραφεί το λειτουργικό κρηπίδωμα με απρόβλεπτα λειτουργικά και λοιπά προβλήματα που θα συνεπάγονται και καταστροφή τμήματος της σημερινής αμμώδους παραλίας στα βόρεια του μώλου.