ΕλλάδαΑρχείο

Αγγίζουν τις 10.000 οι αποτροπές παράνομης εισόδου στον Έβρο

Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση των ελληνικών Αρχών από τα ξημερώματα της Κυριακής μέχρι τα ξημερώματα σήμερα έγιναν κατά μήκος των συνόρων του Έβρου σποραδικές απόπειρες εισόδου στον ελληνικό έδαφος είτε μέσω φθορών στο φράκτη είτε μέσω διέλευσης του ποταμού. 

Έγινε χρήση χημικών και καπνογόνων από την άλλη πλευρά, κάτι που συνεχίζεται έως αυτή τη στιγμή στην περιοχή τον Καστανέων και γύρω από αυτή, στην προσπάθεια να διασπαστούν οι ελληνικές δυνάμεις. 

Από ελληνικής πλευράς έγιναν 9.877 αποτροπές εισόδου ενώ συνελήφθησαν συνολικά 68 άτομα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα. 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 13.000 μετανάστες παραμένουν μέσα στο κρύο στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα με τη Frontex να αναβαθμίζει το επίπεδο συναγερμού για όλα τα σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία σε «υψηλό». Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα ενίσχυσε περαιτέρω τις μονάδες της κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

Μπλε μπογιά εκτοξεύει ο «Αίας» της Ελληνικής Αστυνομίας που επιχειρεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι επικεφαλής των μέτρων στον Έβρο αποφάσισαν να προχωρήσουν σ’ αυτή την κίνηση με την «αύρα» της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να εντοπιστούν άμεσα όλοι όσοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρήσουν να περάσουν τον φράχτη είτε μεμονωμένα είτε ομαδικά.

Εν τω μεταξύ  όπως καταγράφεται 1.000 περίπου  μετανάστες πέρασαν σε ελληνικά νησιά το τελευταίο 24ωρο. Σημειώθηκαν δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές της Μυτιλήνης με την περισυλλογή 89 ατόμων, τρία στη Χίο με τη διάσωση 43 μεταναστών και προσφύγων και ένα περιστατικό στο Φαρμοκήνησι με τη διάσωση 32 ατόμων.

Το ίδιο διάστημα άλλοι 813 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν με λέμβους σε 20 περιστατικά που σημειώθηκαν σε τέσσερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, εννέα περιστατικά σημειώθηκαν στη Μυτιλήνη όπου αποβιβάστηκαν 423 μετανάστες και πρόσφυγες, έξι στη Χίο όπου αποβιβάστηκαν 252 άτομα, δύο στη Σάμο με 85 άτομα, ένα στο Φαρμοκονήσι με 36 άτομα και δύο στη Μεγίστη όπου αποβιβάστηκαν 17 μετανάστες και πρόσφυγες.