ΚοινωνίαΑρχείο

Πως εισήλθε ο κορωνοϊός στην δομή μεταναστών της Ερμιονίδας

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Ερμιονίδα μετά τα 150 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη δομή των 470 μεταναστών στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» στο Πορτοχέλι. 

Παράλληλα συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων που διέμεναν εκτός της δομής, τα οποία ανέρχονται στα τρία. Αυτά αφορούν δύο εργαζόμενους του ξενοδοχείου και ένα άτομο εργαζόμενο στη δομή.

Η γυναίκα που διαγνώστηκε πρώτη και που εργαζόταν στο ξενοδοχείο ως καθαρίστρια μέχρι τις 8 Απριλίου, είναι η μόνη που παρουσίασε συμπτώματα του κορωνοϊού, ενώ επίσης βρέθηκε θετικός και ο άνδρας της. Η ίδια εκτός από την ξενοδοχειακή μονάδα που φιλοξενούνται οι μετανάστες, εργαζόταν παράλληλα ως καθαρίστρια και σε σπίτια πλουσίων της περιοχής, ενώ από την ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου αναφέρεται πως η συγκεκριμένη εργαζόμενη ήταν ιδιαίτερα προσεκτική κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της παίρνοντας όλα τα προστατευτικά μέτρα και κρατώντας πάντα αποστάσεις από οποιονδήποτε.

Από τους διαμένοντες μετανάστες στη δομή πιθανολογείται ότι μπορεί να είναι εκείνη που τους κόλλησε τον ιό, όμως μια άλλη παράμετρος θα μπορούσε να ανατρέψει αυτή την εκδοχή.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του anagnostis.org, τις οποίες είχαμε μεταδώσει στις 4 Απριλίου, είχαν μεταφερθεί λίγες μέρες πριν από άλλη δομή στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» γύρω στα 50 άτομα που δεν είχαν περάσει από ιατρικό έλεγχο. Αυτό είχε δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στη δομή, καθώς κανένας από τους παλιούς δεν γνώριζε αν κάποιος από τους νέους είναι ασθενής στον κορωνοϊό και όλοι ανησυχούσαν για την υγεία τους, γιατί ούτε και οι προηγούμενοι μετανάστες είχαν υποβληθεί σε ιατρικό έλεγχο.

Ο δήμαρχος Ερμιονίδας πληροφορήθηκε μέσω του δημοσιεύματος του anagnostis.org για τους επιπλέον μετανάστες που μεταφέρθηκαν στην ήδη ασφυκτικά γεμάτη δομή εν μέσω πανδημίας και απέστειλε επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία στις 7 Απριλίου, ζητώντας να μεταβεί εκεί Κινητή Μονάδα Υγείας και να ενισχυθεί το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής προκειμένου να εξασφαλιστεί η επί 24ωρου βάσεως φύλαξη του ξενοδοχείου.  

 

 

Στα αιτήματα αυτά του δημάρχου δεν δόθηκε κάποια απάντηση και όπως μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς επρόκειτο για δύο προληπτικά μέτρα τα οποία αν είχαν ληφθεί εγκαίρως, πιθανώς να είχαν εμποδίσει την επιδημιολογική έξαρση, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα εν τη γενέσει του ή ακόμα και να είχαν αποτρέψει την διασπορά της επιδημίας στη δομή.

Ο δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης του anagnostis.org Άκης Γκάτζιος και ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος μίλησαν για το θέμα των ημερών στην εκπομπή «10», που μεταδίδεται από τη συχνότητα της ΕΡΤ1, με τον Α. Γκάτζιο να αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στον ερχομό 50 νέων μεταναστών στη δομή εν μέσω πανδημίας.

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Ερμιονίδας αναφερόμενος σε αυτό το θέμα είπε τα εξής: «Ακούσα τον κύριο Γκάτζιο που μίλησε για τα 50 άτομα. Διάβασα στον τοπικό τύπο της Αργολίδας ότι ήρθαν κάποια άτομα, γιατί σαν δημοτική αρχή δεν είχαμε καμία ενημέρωση γι’ αυτό, όπως και για πολλά άλλα πράγματα δεν είχαμε ενημέρωση και με βάση αυτό έκανα έγγραφο προς όλα τα αρμόδια τα υπουργεία και ζητούσα εξηγήσεις γι’ αυτό όπως επίσης να έρθει και μια κινητή μονάδα υγείας τον χώρο του ξενοδοχείου για τις ανάγκες των μεταναστών και να ενισχυθεί το αστυνομικό τμήμα Ερμιονίδας».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα με τις δηλώσεις και των δύο: