ΟικονομίαΑρχείο

Ξενοδοχεία: Με αρνητικό ρεκόρ πληρότητας κλείνει ο Ιούλιος

Με πληρότητες κάτω των αρχικών προβλέψεων, κατά μέσο όρο 25-30% κλείνει η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, σύμφωνα με την ξενοδοχειακή αγορά. Το πλήγμα, όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες του χώρου, είναι μεγαλύτερο σε δημοφιλείς προορισμούς που στηρίζονται σε ροή από τους tour operators, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα των κρατήσεων στα μικρά νησιά, που βασίζονται στον εσωτερικό τουρισμό.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η Βίκυ Κουρλιμπίνη στο capital.gr και με τον αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα να ανεβαίνει, εκφράζονται φόβοι πως η ταξιδιωτική κίνηση θα παραμείνει “ασθενική” και τις επόμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται πως η τουριστική αγορά ποντάρει σε νέες κρατήσεις τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, προκειμένου να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων των πέντε δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς που έχει τεθεί. Επί του παρόντος όμως δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω εκτιμήσεις, όπως επισημαίνουν φορείς από το τουριστικό περιβάλλον.

Όπως σημειώνει επίσης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Ξενοδόχων Γ. Τάσιος, οι επιχειρηματίες του κλάδου αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, αφού δεν υπάρχουν έσοδα, και ζήτησε να θεσμοθετηθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα στήριξης και διευκολύνσεις από το κράτος για τους ιδιοκτήτες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα των λουκέτων, αλλά και να υπάρξει ενίσχυση των επιδομάτων για εργαζόμενους που δεν απορροφώνται από την αγορά εργασίας.

Ταμείο την επόμενη σεζόν

Όπως εξελίσσεται μέχρι τώρα η ταξιδιωτική ζήτηση, το βλέμμα των επιχειρηματιών στρέφεται όλο και περισσότερο στην επόμενη χρονιά. Όπως λένε οι ξενοδόχοι, υπό την προϋπόθεση πως η πανδημία μπορέσει να ελεγχθεί και κυκλοφορήσει και το εμβόλιο, έσοδα στο τουριστικό ταμείο αναμένονται από το 2021.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, χθες από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, είπε χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα θέτει τις βάσεις για τον τουρισμό των επόμενων ετών, επιδιώκοντας τη διασφάλιση των κεκτημένων και τη μεγιστοποίηση των ωφελειών για τη συνέχεια.

“Είμαστε προσεκτικοί και πάντα βασιζόμαστε σε αυτά που μας λένε οι επιδημιολόγοι. Οι έλεγχοι μάς δείχνουν πως δεν έχουμε πολλά εισαγόμενα κρούσματα. Σε ποσοστό έχουμε 1 στα 1.000. Η κραυγή αγωνίας που ακούω όλο αυτό το διάστημα είναι από ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να δουλέψουν και για αυτούς μοχθούμε νυχθημερόν χωρίς να παραγνωρίζουμε τις ανάγκες όλων για ασφάλεια” τόνισε.