ΕλλάδαΑρχείο

Κρουαζιέρα με τα νεύρα μας κάνει το Oruc Reis

Κρουαζιέρα με τα νεύρα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και της ελληνικής κυβέρνησης κατ’ επέκταση κάνει το Oruc Reis στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από προχθές όταν ξεκίνησε από το λιμάνι της Αττάλειας για να εκτελέσει έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Οι Τούρκοι κόβουν βόλτες έχοντας ρίξει τα καλώδια για τις επαπειλούμενες έρευνες, στα διεθνή ύδατα μεν, αλλά πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αγγίζοντας προκλητικά τα όρια της περιοχής που ορίστηκε από την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου ως ΑΟΖ των δύο χωρών. 

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος άλλαξε πορεία, έφτασε σχεδόν στο δυτικό όριο της παράνομα δεσμευμένης με Navtex περιοχής και αμέσως μετά ανέστρεψε κάνοντας μια κίνηση σαν «κέντημα».

Oruc Reis πορεία

Οι κινήσεις αυτές δεν είναι βέβαιο αν θα εξελιχθούν σε αλλαγή πορείας προς τα ανατολικά και για τον λόγο αυτό το ελληνικό πολεμικό ναυτικό συνέχιζε να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του και να εκπέμπει συνεχώς μηνύματα ειδοποιώντας το ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.

Αργά χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας (Σ.ΑΜ.) υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας έγινε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, να εξετασθούν ζητήματα τακτικής φύσεως και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Σημειώνεται ότι ο πλους του Oruc Reis συνεχίζεται με κλοιό από τουρκικά πολεμικά πλοία, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες αλλά και το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ενώ σε απόσταση πίσω του ακολουθούν τα δύο συνοδευτικά πλοία και άλλα πλοία του τουρκικού στόλου.

Περίπου την ώρα που μπήκε στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το απόγευμα της Δευτέρας προερχόμενο από την κυπριακή ΑΟΖ, το Oruc Reis έριξε καλώδια στη θάλασσα, έκανε δηλαδή την λεγόμενη διαδικασία «παρέασης» που αποτελεί προπαρασκευαστική ενέργεια πριν την έναρξη ερευνών. Ωστόσο στην Αθήνα, υπηρεσιακοί παράγοντες ανέφεραν ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν πραγματοποιεί έρευνες.

Τι επιδιώκει η Αθήνα

Στόχος της Αθήνας σε αυτή τη φάση είναι η αποτροπή των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Κόκκινη γραμμή είναι κατά πληροφορίες η έναρξη σεισμικών ερευνών σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σε περίπτωση που το Oruc Reis επιχειρήσει να ξεκινήσει σεισμικές εργασίες στην περιοχή που η Αθήνα θεωρεί ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα όπως προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο η ελληνική πλευρά θα αντιδράσει.

Μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ανεχτεί τετελεσμένα από την Τουρκία καθιστώντας σαφές ότι η χώρα μας θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα έστειλε ο Νίκος Δένδιας το μεσημέρι της Τρίτης 11 Αυγούστου.

Δεν θα υπάρξει ανοχή, διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για την Τουρκία.

Ο κ. Δένδιας είπε για την Τουρκία ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο προσθέτοντας ότι «απέδειξε ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις. Οτι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα, ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρου, ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου, ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα».

Συνεχίζουν την προπαγάνδα

Βίντεο με το Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Στο βίντεο που συνεχίζει την προπαγάνδα της Άγκυρας για τη Γαλάζια Πατρίδα, το τουρκικό υπουργείο σημειώνει μάλιστα ότι θα προστατεύσει μέχρι τέλους τα δικαιώματα της Τουρκίας!

Εν τω μεταξύ σε προκλητικές δηλώσεις προέβη και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος σε μήνυμά του τόνισε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”».