ΟικονομίαΑρχείο

Αρκαδία: Άσχημα τα νέα για την τιμή της πατάτας

Άσχημα τα νέα για την τιμή της πατάτας στην Αρκαδία και η απογοήτευση στους παραγωγούς είναι ιδιαίτερα εμφανής. Στους κύκλους των πατατοπαραγωγών η απαισιοδοξία είναι διάχυτη διότι για δεύτερη χρονιά οι τιμές παίρνουν την κατιούσα αφήνοντάς τους με χαμηλό κέρδος και αμφιβολίες για το μέλλον της καλλιέργειας. 

Όπως δήλωσε στο ypaithros.gr ο Γιώργος Κλαδούρης, παραγωγός και μέλος της Ένωσης Αρκαδίας, αναφερόμενος στην εξέλιξη της χρονιάς, επισημαίνει ότι «η αντικατάσταση κάποιων φυτοφαρμάκων έκανε ζημιά στην καλλιέργεια, αλλά ευτυχώς δεν πήρε διαστάσεις. Εκείνο, όμως, που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα είναι η κατρακύλα της τιμής της πατάτας. Οι στρογγυλές έχουν πέσει στα 16-20 λεπτά, ενώ οι μακρόστενες έχουν πάει στα 22 λεπτά. Εάν αναλογισθεί κανείς ότι το κόστος καλλιέργειας είναι 25 λεπτά, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτή η ζημιά που υφίσταται ο παραγωγός».

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η συρρίκνωση της παραγωγής είναι πλέον πολύ πιθανή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κλαδούρης, «ενώ κάθε χρόνο έβαζα 200 στρέμματα περίπου, φέτος έβαλα 60 στρέμματα και την επόμενη χρονιά ίσως βάλω λιγότερα. Η πατάτα δέχεται μεγάλη πίεση από το εξωτερικό και από χώρες, όπως η Γαλλία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να βγει οριστικά εκτός αγοράς ως προϊόν μη ανταγωνιστικό». Κλείνοντας τη συζήτηση, τόνισε την ανάγκη αναθεώρησης βασικών σημείων στην παραγωγή, στη συνεργασία όλων των δυνάμεων και, φυσικά, στην επιστημονική και κρατική στήριξη.