ΟικονομίαΑρχείο

Εστιάτορες Πελοννήσου: Η εστίαση υποφέρει!

Τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος της εστίασης ανέλυσαν οι εκπρόσωποι του κλάδου από όλη την Ελλάδα σε τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και στελέχη του υπουργείου και συγκεκριμένα τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων κ. Στρατινάκη. 

Η διαδικτυακή συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος του δεύτερου lockdown, το οποίο αυξάνει δυσανάλογα την επιβάρυνση στον κρίσιμο κλάδο της Εστίασης, ο οποίος, ενισχύει το ΑΕΠ της Χώρας με σχεδόν 90000 επιχειρήσεις και είναι ο 2ος μεγαλύτερος Εργοδότης μετά το Ελληνικό Δημόσιο με σχεδόν 300000 εργαζομένους.

Οι επαγγελματίες της εστίασης της Πελοποννήσου εκπροσωπήθηκαν από τον Κεκετσίδη Δημήτρη, πρόεδρο του Συλλόγου Καφέ-Εστιατόρων Αρκαδίας, ο οποίος τόνισε πώς θεωρεί «επιτακτική ανάγκη η Πολιτεία να εγκύψει στα προβλήματα των Επαγγελματιών και των Εργαζομένων που γιγάντωσαν με την υγειονομική κρίση και να δώσει λύσεις».

Η τηλεδιάσκεψη χωρίστηκε σε 2 σκέλη και ειδικότερα:

– Στην αναγκαία και άμεση επίλυση των ζωτικών Θεμάτων που πλήττουν τον κλάδο και τον καθιστούν μπροστά στο φάσμα του αφανισμού.

– Στην δημιουργία ατζέντας δομικών και χρόνιων προβλημάτων που πλήττουν τον κλάδο και τον καθιστούν απαξιωμένο, παρότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας και με τεράστια συμμετοχή στο εθνικό προϊόν της.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου:  «Ο κ. Υπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη ενημερώθηκαν για τον τεράστιο αριθμό εκπροσώπησης και για την πρωτόγνωρη συστράτευση των σωματείων και των κινήσεων πανελλαδικά λόγω των δυσεπίλυτων προβλημάτων που δημιουργεί ο ςονίά-19 και οι συνέπειες του. Ταυτόχρονα τους μετεφέρθη η αγωνία και η αβεβαιότητα των ανθρώπων του κλάδου.

Τέθηκαν υπόψιν του επιτελείου του υπουργείου οικονομικών τα σημαντικότερα επίκαιρα προβλήματα, τα οποία αναλύθηκαν λόγω της ιδιαιτερότητας του κλάδου, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες λύσεις •όπου είναι εφικτό• όπως άλλωστε δεσμευτήκαν οι παράγοντες του υπουργείου.

Ο κ. Υπουργός όρισε την ανάγκη ενός ανοιχτού διαλόγου και δεσμεύτηκε για την ύπαρξη ενός μόνιμου δίαυλου επικοινωνίας και ότι θα πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις με απώτερο σκοπό την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου.

Επιπροσθέτως δήλωσε πως γνωρίζει ότι η εστίαση υποφέρει και άκουσε προσεκτικά τις θέσεις και τους προβληματισμούς μας. Ειδικότερα αναφέρθηκαν τα πιο άμεσα και ζωτικά Θέματα όπως η ρευστότητα, τα εργασιακά και τα ζητήματα λειτουργικότητας των επιχειρήσεων του κλάδου όπως τα ενοικιοστάσια και οι λοιπές αβάστακτες δαπάνες. Τονίστηκε το βάρος που επωμίζεται ο κάθε επιχειρηματίας του χώρου και ότι ουσιαστικά δεν αποζημιώνεται, αλλά αντιθέτως, αναλαμβάνει μελλοντικές υποχρεώσεις. Ειδικότερα έγινε συζήτηση για τα ελάχιστα ποσά που δίνονται μέσω επιστρεmέας προκαταβολής και δη της τρίτης και τέταρτης όπου τα ποσά ήταν αλγοριθμικά ελάχιστα χωρίς να δίνουν καν την δυνατότητα επιβίωσης των επιχειρηματιών, πόσο μάλλον των επιχειρήσεων ως νομικά πρόσωπα, με τα τεράστια μηναία έξοδα τα οποία τρέχουν κανονικά.

Ως προς τα εργασιακά αναφέρθηκαν ζητήματα που αφορούν πρωτίστως στο μεγάλο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνται στον κλάδο και στην αναγκαιότητα να προστατευτούν.

Συζητήθηκε και το θέμα των μισθώσεων που βρίσκονται στην λήξη τους και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτό για τους επαγγελματίες και σε συνάρτηση με την υπάρχουσα κατάσταση λόγω της πανδημίας.

Το σημαντικό είναι ότι το οικονομικό επιτελείο άκουσε με προσοχή και δεσμεύτηκε για άμεσες απαντήσεις στα παραπάνω, με βασικό γνώμονα τις διορθωτικές κινήσεις -όπου αυτό είναι εφικτό- και τις επιπλέον ενισχύσεις.

Τέλος διαβεβαίωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν την κατάρρευση του κλάδου και θα παρεμβαίνουν υποστηρικτικά όποτε και όπου χρειάζεται για τον σκοπό αυτό.

Αναμένοντας τις απαντήσεις και τις διορθώσεις στο άμεσο διάστημα ορίσαμε εκ νέου ραντεβού με τη συγκεκριμένη ατζέντα!

Σαν Κλάδος Ακουστήκαμε, Υποστηρίξαμε, Αναμένουμε και Ευελπιστούμε ά αυτό που όλοι ευχόμαστε:

Να μην συνεχιστεί η ανυπαρξία διαλόγου και η ανυποληψία του κλάδου!

Είμαστε πάρα πολλοί και πολύ σημαντικοί για να αγνοηθούμε!

Αυτό τουλάχιστον το εισπράξαμε και ευχαριστούμε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Τα 50 Σωματεία συμμετείχαν κατά Περιφέρειες στη τηλεδιάσκεψη με αντίστοιχους εκπροσώπους. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπρόσωπος ήταν ο κ. Αθανασιάδης Βασίλειος -μέλος του Συλλόγου μας- του Συλλόγου Καφέ-Εστιατόρων Αρκαδίας και επίσης μέλος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.

Συγκεκριμένα πήραν μέρος οι εξής:

Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης: Γεωργιάδης Νικόλαος Περιφέρεια Αττικής: Ρούασος Μάκης Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Κουδούνης Χρήστος & Φιλλοκώστας Ιωάννης Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Μστθαιόπουλος Παναγιώτης Ναστούλης Κωνσταντίνος Γιατράς Αναστάσιος Περιφέρεια Πελοποννήσου: Αθανασιάδης Βασίλης Περιφέρεια Ηπείρου: Γκανιάτσας Γεώργιος & Τσοβίλης Δημήτρης Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Γεωργιάδης Άγγελος Περιφέρεια Θεσσαλίας: Σακελλάρης Αλέξανδρος Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Ευθυμίου Βασίλειος Περιφέρεια Βορείου & Νοτίου Αιγαίου: Γιαωάκας Νικόλαος Περιφέρεια Κρήτης: Αγγελάκης Μανώλης & Μιχελαράκης Μανώλης»