ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Τροπολογία – βόμβα! Δημοτική Αστυνομία σε όλους τους δήμους ελέω κορωνοϊού!

Μια τροπολογία-βόμβα κατέθεσε χθες (16/11) το βράδυ το υπουργείο Εσωτερικών – και η οποία ψηφίζεται σήμερα – που προβλέπει την μετατροπή “διοικητικών” υπαλλήλων ΠΕ, ΤΕ, ή ΔΕ σε δημοτικούς αστυνομικούς για όσο διάστημα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού!

Στόχος της τροπολογίας, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση, είναι να γίνει αποτελεσματικότερη η συνεισφορά των Δήμων στα κλιμάκια ελέγχου για την τήρηση των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού, γεγονός που δυσχεραίνεται από την ανυπαρξία Δημοτικής Αστυνομίας σε ορισμένους Δήμους και η ανεπαρκής στελέχωσή της σε άλλους.

Με το άρθρο εξασφαλίζεται -σύμφωνα πάντα με τους Υπουργούς- στους ΟΤΑ η δυνατότητα να ανταποκριθούν τάχιστα στις αυξημένες και επείγουσες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω του κορωνοϊού και να αξιοποιήσουν το προσωπικό των Δήμων στα ελεγκτικά κλιμάκια για την τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Ωστόσο, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα από την εν λόγω τροπολογία δεδομένου ότι οι ένστολοι δημοτικοί υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας έχουν περάσει από ειδικά τεστ και δοκιμασίες (ψυχοτεχνικές και αθλητικές) αλλά και έχουν λάβει  εξειδικευμένη εκπαίδευση και επιμόρφωση, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα ιδιαίτερα καθήκοντά τους. 

Επιπλέον, όπως σημειώνει πολύ ορθά ο airetos.gr που ανέδειξε το θέμα, ερωτήματα πηγάζουν και αναφορικά με το ποιοι θα βρεθούν, με ποιο μαγικό τρόπο, να αναλάβουν όλους τους επόμενους μήνες τα καθήκοντα που μέχρι σήμερα ασκούν οι εν λόγω Υπάλληλοι, όσο αυτοί θα “μεταμφιεστούν” σε οιονεί Δημοτικούς Αστυνομικούς.  

Ως γνωστόν, πάρα πολλοί Δήμοι είναι έντονα υποστελεχωμένοι, ειδικά δε στις παρούσες συνθήκες η έλλειψη προσωπικού έχει ήδη ενταθεί, δεδομένου ότι π.χ. οι γονείς κάνουν χρήση των αδειών/διευκολύνσεων που προβλέπει η νομοθεσία, αντιστοίχως οι Υπάλληλοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κ.ο.κ.

Το άρθρο δύναται στην πράξη να αποτελέσει πηγή ανασφάλειας, τόσο για όλους εμάς τους δημότες, όσο και για τους ίδιους τους Δημοτικούς Υπαλλήλους που απ’ τη μια μέρα στην άλλη θα κληθούν να βγουν στους δρόμους και να ασκήσουν αρμοδιότητες για τις οποίες ούτε επελέγησαν ούτε εκπαιδεύτηκαν ποτέ.