Ο αρχικός πανικός διαδέχθηκε το «καλό σενάριο» στα Σταθαίικα του Άργους, αφού από τα ξημερώματα της Κυριακής έχουν μπει σε καραντίνα οι 26 αλλοδαποί εργάτες γης που μένουν σε ένα σπίτι. Ο 27ος συγκάτοικός τους βρέθηκε θετικός και σήμανε συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιοχής, που ήδη έχουν ενημερώσει τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και λαμβάνουν οδηγίες.
Το πρωί της Κυριακής στις 7 η ώρα η ΚΟΜΥ, συνοδεία αστυνομίας πήγε στα Σταθέικα και πραγματοποίησε τεστ στους υπόλοιπους 26 αλλοδαπούς εργάτες γης, που διαμένουν μαζί με τον Πακιστανό που βρέθηκε θετικός. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι αρνητικοί και αυτό είναι το καλό σενάριο, απ΄ όσα φοβούνταν οι αρμόδιοι.
Τεστ και σε ντόπιους
Τεστ κορωνοϊού, έγιναν και σε ντόπιους, που έρχονταν σε επαφή με τους αλλοδαπούς εργάτες, αφού εκτός από τα κτήματα κυκλοφορούσαν στο χωριό, ψώνιζαν και κινούνταν κανονικά, μέχρι το πρωί της Κυριακής.
Μέχρι την Παρασκευή όλοι θα παραμείνουν σε καραντίνα, με στόχο να είναι μακριά από άλλους ανθρώπους στην περιοχή και να μην έρχονται σε επαφή.
Το θετικό κρούσμα, σύμφωνα με όσα λέει στο anagnostis.org ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος έχει ήπια συμπτώματα, πυρετό και πονοκέφαλο.
Όλα ξεκίνησαν πριν από δύο ημέρες, κατά τη διάρκεια τυχαίων τεστ σε εργάτες γης. Ένα από τα αποτελέσματα βρέθηκε θετικό και μόλις έγινε γνωστό ότι πρόκειται για εργάτη γης, ο οποίος συγκατοικεί με άλλους 26 στα Σταθέικα, δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση, μιας και οι εργάτες καθημερινά εργάζονται στα χωράφια και έρχονται σε επαφή και με άλλους εργάτες συγκροτώντας συνεργεία συγκομιδής εσπεριδοειδών.
Από την πρώτη στιγμή τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, όσο και άλλοι αρμόδιοι της περιοχής βρίσκονταν σε επαφή και διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία και την Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας.
Μάλιστα πριν δυο μέρες είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μαλτέζος δηλώνοντας: «Τρίτη εβδομάδα lockdown και ενώ θα έπρεπε τα κρούσματα στην Αργολίδα να έχουν μηδενιστεί, αυξάνονται. Αυτό σημαίνει ότι χαλαρώσαμε και δεν τηρούμε τα μέτρα όπως πρέπει. Είναι κρίμα να μην περάσουμε υγιείς τις γιορτές με τους (στενά) δικούς μας ανθρώπους. Είναι κρίμα τώρα στο τέλος να δούμε πολλά κρούσματα και στην Αργολίδα».
Άθλιες υγειονομικές συνθήκες
Συναγερμός σημειώθηκε και στον Ιατρικό Σύλλογο Αργολίδας, ο οποίος με έγγραφό του επισήμανε μεταξύ άλλων: «Εδώ και μερικές εβδομάδες και με διάρκεια έως τον Μάρτιο έχει αρχίσει η συγκομιδή εσπεριδοειδών και ελαιοκάρπων στην Αργολίδα. Η συγκομιδή πραγματοποιείται από εποχικούς εργάτες γης που στην συντριπτική πλειοψηφία τους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής αλλά μετανάστες που προέρχονται από μη ελεγχόμενες δομές. Διαβιώνουν σε άθλιες υγειονομικές συνθήκες συνωστισμένοι σε ομάδες 30 – 40 ατόμων στην καλύτερη περίπτωση σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και αποθήκες και φυσικά χωρίς θέρμανση.
Υπολογίζεται πως απαραίτητη, για την συγκομιδή, θεωρείται η ύπαρξη τουλάχιστον εκατό συνεργείων των 20 – 25 ατόμων το καθένα, δηλαδή μιλάμε για έναν πληθυσμό 2000 – 2500 ατόμων.
Φυσικά για την εύρυθμη συγκομιδή και την ζωτική οικονομική λειτουργία του νομού κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία η ύπαρξη των παραπάνω εποχικών εργατών γης!
Είναι όμως σχεδόν βέβαιο ότι ο παραπάνω πληθυσμός θα αποτελέσει υγειονομική βόμβα και διασπορά της πανδημίας από τον COVID-19 ,εάν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα, ειδικά σε ένα νομό με χαμηλή διασπορά της πανδημίας έως σήμερα και βέβαια με ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες υγείας του νομού μας».
Πριν από λίγες μέρες οι υγειονομικές αρχές του νομού παρέλαβαν από την Περιφερειακή Ενότητας Αργολίδας 800 rapid tests τα οποία προμηθεύτηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου για να γίνουν στους εργάτες γης που απασχολούνται στην περιοχή.