ΟικονομίαΑρχείο

Αργολίδα: Lockdown και Ισπανοί προκαλούν έμφραγμα στους παραγωγούς εσπεριδοειδών

Ο ανταγωνισμός από Ισπανία πιέζει προς τα κάτω τις τιμές της κλημεντίνης στην Ελλάδα, όπου τα μικρά μεγέθη στην παραγωγή κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο δύακολα.

Τα ψιλόκαρπα μένουν στα αζήτητα ή με τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, όπως σημειώνουν οι καλλιεργητές, ενώ μετά βίας φτάνουν τα 35 λεπτά μεικτά τα μεγάλα νούμερα.

Μιλώντας στο ypaithros.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ασίνης στην Αργολίδα, Γιώργος Ορφανός έκανε λόγο για ελάχιστες κοπές:

«Δεν υπάρχουν παραγγελίες από τα συσκευαστήρια. Οι Ισπανοί έχουν μεγάλη παραγωγή, πολλά ψιλόκαρπα και χτυπάνε με χαμηλές τιμές. Οι παραγωγοί θέλουν να κόψουν και από τα συσκευαστήρια τους λένε να περιμένουν, τη στιγμή που η κλημεντίνη δεν έχει περιθώρια να μείνει πολύ στα δέντρα», τόνισε. Οι τιμές στα μέσα της εβδομάδας διαμορφώνονταν, σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τα 35 λεπτά για τα μανταρίνια με υψηλές εμπορικές προδιαγραφές.

«Συσκευαστήρια που θέλουν πολύ καλή ποιότητα συνεχίζουν με 35 λεπτά. Όμως. τα υπόλοιπα δουλεύουν με 32-33 λεπτά και οι κοπές είναι σχετικά υποτονικές, την ώρα που η Ισπανία κάνει διαλογή στα ψιλόκαρπα και διώχνει και στις γειτονικές μας χώρες με καλές τιμές», αναφέρει στο ίδιο μέσο ο παραγωγός Τάσος Λέρμας από την Αργολίδα.

Όπως αναφέρεται η αυξημένη παραγωγή της Ισπανίας με μεγάλο όγκο ψιλοκαρπίας που «χτυπάει» τις αγορές με πολύ χαμηλές τιμές, σε συνδυασμό με το lockdown σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχουν δημιουργήσει ένα αφόρητο πεδίο ανταγωνισμού.

Σε άλλες περιοχές όπως η Θεσπρωτία και στην Άρτα οι παραγωγοί μιλούν για 26-18 λεπτά το κιλό.

Μειωμένη εξαγωγική δραστηριότητα

Για προβλήματα στις εξαγωγές πορτοκαλιών και μανταρινιών κάνουν λόγο παραγωγοί, εξαγωγείς και διακινητές λόγω αφενός λόγω μειωμένης ζήτησης που αρχικά εμφανιζόταν αυξημένη, αφετέρου λόγω προβλημάτων στις μεταφορές από το lockdown που έχει επιβληθεί και την έλλειψη μεταφορικών μέσων, σε συνδυασμό με τους εκάστοτε περιορισμούς που θέτουν σε ισχύ οι Ευρωπαϊκές χώρες για τον περιορισμό της πανδημίας.

Όπως δηλώνει ο βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς:

«Κλίμα ανησυχίας εκφράζεται από αγροτικούς φορείς και παραγωγούς του Ν. Αργολίδας αλλά και όλης της χώρας, σχετικά με την πορεία των εξαγωγών πορτοκαλιών και μανταρινιών, καθώς παρατηρείται μειωμένη εξαγωγική δραστηριότητα. Υπάρχουν αναφορές για μειωμένη ζήτηση και ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, καθώς και προβλήματα στις μεταφορές λόγω του lockdown.

Εφιστούμε την προσοχή στην  κυβέρνηση, που οφείλει να παρακολουθεί την πορεία των εξαγωγών των ελληνικών εσπεριδοειδών και να λάβει όταν χρειαστεί τα κατάλληλα μέτρα, για την στήριξη και την ενίσχυση των παραγωγών.

Αλλά και οι παραγωγοί οφείλουν να δείξουν σύνεση και εγκράτεια και ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των συνεργατών τους ώστε να επιτύχουν την μέγιστη δυνατή απόδοση στα προϊόντα τους.

Τέλος καλούμε την κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να ενεργοποιήσουν άμεσα τις Κ.Ο.Μ.Υ. και να προμηθεύσουν αυτές με την αναγκαία ποσότητα τεστ (rapid test – PCR ) ώστε να διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι στο σύνολο των εργαζομένων (συσκευαστήρια και εργάτες γης) που απασχολούνται στην παραγωγική διαδικασία των εσπεριδοειδών. Ήδη τα πρώτα κρούσματα έκαναν την εμφάνιση τους στον Νομό μας».