GNTM 3: Λανθασμένες εντυπώσεις ή σοβαρό ατόπημα το MAD MAX στην Ελαφόνησο;
Σάλο στα social media έχει προκαλέσει η φωτογράφιση του GNTM 3 στην παραλία του Σίμου (Σαρακήνικο) στην Ελαφόνησο, μία ξεχωριστή περιοχή που είναι προστατευόμενη από το NATURA.
Συγκεκριμένα το χθεσινό επεισόδιο γυρίστηκε στην Ελαφόνησο περιοχή ενταγμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας NATURA 2000, όπου οι παρουσιαστές και οι συμμετέχοντες στο ριάλιτι «όργωσαν» την παραλία των αμμοθινών με τζιπ 4Χ4 και μοτοσυκλέτες, ενώ στήθηκε στο σημείο και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός της παραγωγής.
Μάλιστα, όπως αφελώς είπε και η ίδια η παρουσιάστρια, Βίκυ Καγιά για την παραλία της Ελαφονήσου, «πρόκειται για μία ξεχωριστή περιοχή που είναι προστατευόμενη από το NATURA. Πολύ σπάνια γίνονται εδώ γυρίσματα και παραγωγές, γιατί έχει αυτή την ιδιαιτερότητα ο τόπος, είναι προστατευόμενος από το NATURA και είναι μεγάλη μας τιμή που βρισκόμαστε εδώ».
Το γεγονός εξόργισε πολλούς χρήστες των social media, οι οποίοι αναρωτιούνται πώς γίνεται να καταπατείται με αυτό τον τρόπο μια περιοχή που θεωρείται προστατευόμενη και κατηγορούν την παραγωγή και το Star αλλά και τον Δήμο Ελαφονήσου, που έδωσε την άδεια για να γίνει γύρισμα στην περιοχή.
Στο στόχαστρο έχει μπει και ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας, ο οποίος παραδόξως έδωσε την άδεια για να γίνουν τα γυρίσματα και τώρα προσπαθεί να τα …μαζέψει μιλώντας για λανθασμένες εντυπώσεις.
Η τοποθέτηση του Φορέα
Ο Φορέα Διαχείρισης σχετικά με τα γυρίσματα εκπομπής εθνικής εμβέλειας στην παραλία Σαρακήνικο του Δήμου Ελαφονήσου, αναφέρει τα εξής:
«Την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 προβλήθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι STAR επεισόδιο της εκπομπής “Greece’s Next Top Model_Season 3”, το οποίο αφορούσε γυρίσματα στην παραλία Σαρακήνικο του Δήμου Ελαφονήσου, εντός ορίων της προστατευόμενης περιοχής του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου «Natura 2000» με κωδικό GR2540002 και ονομασία «Περιοχή Νεάπολης και νήσος Ελαφόνησος».
Ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας, κατόπιν σχετικού αιτήματος της εταιρείας παραγωγής της εν λόγω εκπομπής, χορήγησε έγγραφο περί μη αντίρρησης εκτέλεσης γυρισμάτων με την προϋπόθεση τήρησης συγκεκριμένων όρων.
Στο επεισόδιο εσφαλμένα προβλήθηκε η κίνηση τροχοφόρων επί της παραλίας ως μία δραστηριότητα επιτρεπτή σε περιοχές του δικτύου Natura 2000. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω πλάνα πραγματοποιήθηκαν σε χώρο που χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης οχημάτων κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου και όχι σε θέσεις όπου εντοπίζονται αμμοθινικοί τύποι οικοτόπων. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος χώρος δεν αποτελεί υγροτοπικό λιμνίο, όπως παρουσιάζεται σε διάφορες αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Πιθανώς να είναι βρόχινα νερά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως εφέ για χάρη των γυρισμάτων της εκπομπής.
Επιπλέον, η πρόσβαση των οχημάτων στο χώρο που χρησιμοποιήθηκε την ώρα της φωτογράφισης στην παραλία Σίμου (Σαρακήνικο), έγινε καθ’ υπόδειξη του Δήμου Ελαφονήσου και από συγκεκριμένη διαδρομή που χρησιμοποιείται για την προσπέλαση του χώρου από τα αγροτικού τύπου οχήματα υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου Ελαφονήσου για τη συγκομιδή των απορριμμάτων.
Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020 και καμία καταστροφή δεν επήλθε στη βλάστηση, καθώς και στο ανάγλυφο της περιοχής.
Σχετικά με τη δήλωση ενός εκ των παρουσιαστών της εκπομπής, με την οποία ευχαρίστησε δημόσια τον Φορέα Διαχείρισης για τη συνδρομή του στη διεκπεραίωση των γυρισμάτων, αυτή αφορούσε αποκλειστικά στην παροχή εγγράφου περί μη αντίρρησης πραγματοποίησης γυρισμάτων, καθώς και την παροχή κατευθύνσεων, οδηγιών, αλλά και πληροφοριών για την σημαντικότητα της περιοχής.
Η προβολή από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δραστηριοτήτων, όπως είναι η ανεξέλεγκτη κίνηση τροχοφόρων επί της παραλίας η οποία και εκ του νόμου απαγορεύεται, που λαμβάνουν χώρα σε προστατευόμενες περιοχές και διαταράσσουν το οικοσύστημα αυτών, ως σύννομες, δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις και βρίσκει τον Φορέα Διαχείρισης κάθετα αντίθετο».
MAD MAX σε προστατευόμενη περιοχή ΝΑΤURΑ 2000
Η Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου Δήμητρα Λυμπεροπούλου, Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου και Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης «Πράσινη Πελοπόννησος» σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Μια δυσάρεστη έκπληξη και ένα τεράστιο οικολογικό ατόπημα από τους συντελεστές της δημοφιλούς – ειδικά στο νεανικό κοινό – παραγωγής του GNTM περίμενε όσους παρακολούθησαν τα γυρίσματα της που έγιναν στο μαγευτικό νησί της Ελαφονήσου.
Την ώρα που η παρουσιάστρια του Greece Next Top Model η κατά τα άλλα συμπαθέστατη Βίκυ Καγιά και οι υπόλοιποι παρουσιαστές υμνούσαν την μοναδικότητα της προστατευόμενης αυτής περιοχής ενταγμένης στο ευρωπαϊκό δίκτυο ΝΑΤURΑ 2000, ξαφνικά εμφανίζονται ένα θηριώδες όχημα 4Χ4 και 2 μηχανές μεγάλου κυβισμού με τους αναβάτες τους και αρχίζουν να οργώνουν την παραλία και τις αμμοθίνες της προστατευόμενης περιοχής.
Η κίνηση των τροχοφόρων σε τέτοια οικοσυστήματα απαγορεύεται από τις γενικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία της φύσης, και συγκεκριμένα του Νόμου 3937/2011, Άρθρο 13.Παρ 4α., στο οποίο ορίζεται σαφώς ότι «Δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι, οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές».
- Αναρωτιόμαστε ποιος έδωσε την άδεια για να συμβεί αυτό;
- Άραγε κάνεις δεν σκέφτηκε ότι δεν επιτρέπονται τέτοιου είδους δραστηριότητες σε προστατευόμενη περιοχές ΝΑΤUΡΑ;
Χαιρόμαστε που τηλεοπτικές παράγωγες προτιμούν και πραγματοποιούν τα γυρίσματα τους στην ελληνική περιφέρεια αρκεί αυτό να γίνεται με σεβασμό ειδικά όταν πρόκειται για προστατευόμενες και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, ώστε και η περιοχή να αναδεικνύεται αλλά και να περνούν το σωστό μήνυμα στον τηλεθεατή.
Τέλος αντιγράφουμε από τον ιστότοπο του Δήμου Ελαφονήσου:
Παράκτιες Αμμοθίνες
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τόσο του νησιού, όσο και της απέναντι ακτής, αποτελούν οι αμμοθίνες. Οι αμμοθίνες έχουν διεθνώς χαρακτηριστεί ως δασικές προστατευόμενες παραλίες. Πρόκειται για δυναμικά και ευαίσθητα οικοσυστήματα. Χαρακτηριστικές στις λαφονησιώτικες παραλίες είναι “οι χαμηλές κινούμενες αμμοθίνες” -με χαλαρό αμμώδες υπόστρωμα και αραιή βλάστηση- αναπτύσσονται στο σημείο αμέσως μετά τη ζώνη που φτάνει το κύμα. Στη ζώνη αυτή εμφανίζονται τα φυτά της περιοχής, η Αμμόφιλα (Ammophila arenaria), η Αγκαθιά (Eryngium maritimum) και ένας αξιόλογος πληθυσμός του είδους Pancratium maritumum, ο απειλούμενος με εξαφάνιση «Κρίνος της Θάλασσας».
Οι φυτοκοινωνίες με αυτά τα χαρακτηριστικά (αμμοφύλλια, κρίνα, κλπ), είναι εξαιρετικά ευαίσθητες. Όταν περνούν ή διέρχονται πάνω τους τροχοφόρα, καταστρέφονται και δεν ξαναφύοναι».