ΚοινωνίαΑρχείο

Αργολίδα: Χιλιάδες ψαρόνια κλέβουν την παράσταση σε μια ρυθμική «χορογραφία» (Εικόνες)

Ξεχωριστό ήταν το θέαμα που αντίκρισαν τις τελευταίες ημέρες στην Παραλιακή ΝαυπλίουΝέας Κίου κάτοικοι και περαστικοί οδηγοί όταν ένα τεράστιο σμήνος από μεταναστευτικά ψαρόνια πετούσε σε άψογους σχηματισμούς πάνω από την πόλη.

Τα ψαρόνια ζουν και αναπαράγονται σχεδόν όλο τον χρόνο στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, στη νότια Αυστραλία και στη βόρεια Αμερική. Είναι ένα ιδιαίτερο είδος πουλιών που μπορούν να μιμούνται τους ήχους άλλων πουλιών, ακόμα και την ανθρώπινη ομιλία αν εξημερωθούν.

Δεν τους αρέσει η ζέστη, ούτε το κρύο, και γι’ αυτό τον χειμώνα μεταναστεύουν στη νότια Ευρώπη, φυσικά και στην Ελλάδα. Όταν ταξιδεύουν δημιουργούν ένα σμήνος, στο οποίο υπάρχει απόλυτη οργάνωση και ιεραρχία, και μια υπέροχη «χορευτική» συνολικά κίνηση που είναι ήρεμη, συντονισμένη και κυματιστή. Τα ψαρόνια που βρίσκονται στο πίσω μέρος του σμήνους αντικαθιστούν συχνά αυτά που βρίσκονται στο μπροστά για να ξεκουράζονται. Επίσης όταν παρατηρήσουν κάποια εχθρική κίνηση συσπειρώνονται περισσότερο δημιουργώντας έτσι ένα προστατευτικό τείχος.

Δείτε μερικές χαρακτηριστικές εικόνες από το φαντασμαγορικό θέαμα που δημιούργησαν χιλιάδες ψαρόνια στον Αργολικό ουρανό, πετώντας και χορεύοντας σε μοναδικούς σχηματισμούς.

 

 

 

 

 

 

 

Φώτο: Γεωργία Μπαλάση