ΚοινωνίαΑρχείο

Κυθήρων Σεραφείμ: «Θα λειτουργήσουμε τους ναούς και ας έρθουν να μας πιάσουν»

Δυσαρέσκεια υπάρχει στους κόλπους της εκκλησίας για την απόφαση της κυβέρνησης για τις εκκλησίες την περίοδο των γιορτών. Ο Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων, Σεραφείμ, εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεσή του, τονίζοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Είμεθα εν διωγμό. Στα Μέσα συνωστίζονται και εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα. Φοβάμαι ότι υπάρχει σκοπιμότητα. Μήπως τα μεγαλοποιούμε με τον ιό; Και πριν τον κορονοϊό δεν είχαμε τη γρίπη; Στον έξω χώρο μπορεί ο καθένας να προσβληθεί. Στις ΗΠΑ, στη Γαλλία δεν είναι μεγαλύτερο το κακό; […] Είναι αντικανονικό. Δεν μπορεί να λειτουργεί μόνος του ο ιερέας με τον ψάλτη. Θα μου το απαγορεύσουν αυτό το δικαίωμα; (να λειτουργήσω τον ναό)» ανέφερε.

Και συνέχισε λέγοντας: «Θα λειτουργήσουμε τους ναούς, ας έρθουν να μας πιάσουν, το είπαμε αυτό. Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε το ποίμνιό μας, δεν μπορούμε να πούμε “θα έρθουν κάποιοι και κάποιοι θα μείνουν έξω”. Μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα. Θα μπορούσαν να γίνουν προβλέψεις. Είναι οδυνηρό αυτό. Στα Κύθηρα δεν υπάρχει πρόβλημα συνωστισμού. Δεν θα βάλουμε μέτρο. Να έχουμε λογική απόσταση και οι άνθρωποι να εκκλησιάζονται» είπε στον ΑΝΤ1 ο Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων, Σεραφείμ.

«Έτσι προσβάλλουν τη θρησκευτική συνείδηση και φοβίζουν τους πιστούς ότι θα μολυνθούν» είπε για όσα λένε οι λοιμωξιολόγοι για τη μετάδοση μέσα στους ναούς. «Η ορθόδοξη πίστη απειλείται από τους ανθρώπους που δεν τη σέβονται. Πρώτη φορά έκλεισαν οι εκκλησίες με στυγνό τρόπο επί αυτής της κυβέρνησης […] Η χάρις του Θεού προστατεύει από τον κορονοϊό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη υπάρχουν και ιεράρχες πιο μετριοπαθείς όπως ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, ο οποίος πρότεινε τη λύση να γίνονται αλλεπάλληλες λειτουργίες, δυο, τρεις ακόμα και τέσσερις στις εκκλησίες που διαθέτουν πολλούς ιερείς ώστε περισσότεροι πιστοί να μπορέσουν να εκκλησιαστούν, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία τους.