ΟικονομίαΑρχείο

«Εξοικονομώ» για την Πελοπόννησο αλλά όχι για το Ναύπλιο

Οργή σε μεγάλη μερίδα πολιτών έχει προκαλέσει η απροειδοποίητη διακοπή ρεύματος το πρωί της Τετάρτης στο Ναύπλιο, η οποία εκτός του ότι άφησε τα παιδιά χωρίς τηλεκπαίδευση και νέκρωσε την τηλεργασία, προκάλεσε τεράστιο πρόβλημα σε όσους είχαν μπει για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου έγινε στις 10 το πρωί, την ώρα που υπήρχε η διακοπή ρεύματος, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να μείνει εκτός χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Όπως είχε συμβεί και τις προηγούμενες φορές, το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είναι υψηλό, τηρείται σειρά προτεραιότητας για τη δέσμευση του ποσού και όποιος προλάβει πρόλαβε. Και αυτή τη φορά οι πόροι εξαντλήθηκαν μέσα σε λιγότερο από μια ώρα, με αποτέλεσμα πολλοί Ναυπλιώτες να αποκλειστούν, λόγω …ΔΕΗ.

Ο προϋπολογισμός για την Πελοπόννησο είναι 48.000.000 ευρώ. Στην Περιφέρεια η πλατφόρμα έκλεισε στις 10:48 π.μ.. Υποβλήθηκαν 4.729 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 2.002, δεσμεύοντας τα 44,8 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στα 22.400 ευρώ.

Κόποι και προσπάθειες μηνών πήγαν στο βρόντο

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες από πολλούς Ναυπλιώτες, και όχι αδίκως. Όπως καταγγέλει στη στήλη «Παράπονα» πολίτης:

«Όπως προφανώς γνωρίζετε, σήμερα στις 10.00′ άνοιξε η πλατφόρμα του προγράμματος “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΏ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ” για την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα.

Όντως άνοιξε.

Αλλά όχι για το Ναύπλιο. Μάλλον το Ναύπλιο είναι κάπου αλλού!

Διότι εκείνη ακριβώς την ώρα η ΔΕΗ, είχε διακοπή του ηλεκτρικού στην πόλη.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι κόποι και προσπάθειες μηνών από την πλευρά των μηχανικών αλλά και των ιδιωτών, καθώς και τεράστια έξοδα πήγαν στο βρόντο.

Αλλά το αυτί της ΔΕΗ δεν θα ιδρώσει και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός θα εμφανιστεί πάλι και θα μας ενημερώσει ότι όλα πήγαν καλά και φταίνε οι μηχανικοί – ενεργειακοί επιθεωρητές.

ΝΤΡΟΠΗ».

Στη βουλή το θέμα

Ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη με θέμα την ανάγκη άμεσης διόρθωσης του αποκλεισμού της πόλης του Ναυπλίου από το πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ λόγω διακοπής ρεύματος.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με ενημέρωση που είχα και σχετικά δημοσιεύματα των τοπικών μέσων, λόγω της μεγάλης διακοπής ρεύματος στο Ναύπλιο το πρωί της Τετάρτης 16 Δεκεμβρίου, πάρα πολλοί κάτοικοι της πόλης δικαιούχοι συμμετοχής στο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώδεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτησή τους με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός της διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα άνοιξε στις 10 το πρωί και οι διαθέσιμοι πόροι, ύψους 44,8 εκ. ευρώ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου εξαντλήθηκαν τάχιστα, καθώς η πλατφόρμα έκλεισε στις 10:48.

Δεδομένου του ότι οι κάτοικοι του Ναυπλίου χωρίς δική τους υπαιτιότητα ουσιαστικά αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα, καθίσταται επιτακτική η άμεση διόρθωση της αδικίας αυτής.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο Υπουργός:

Τι ενέργειες προτίθεται να αναλάβει για την άμεση διόρθωση του άδικου αποκλεισμού του Ναυπλίου από το πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ λόγω της σημερινής μεγάλης διακοπής ρεύματος στην πόλη».