ΚοινωνίαΑρχείο

Ψάχνουν για βερίκοκα αλλά αυτά δεν υπάρχουν!

Μειωμένη θα είναι η φετινή παραγωγή βερίκοκων τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά με την μεγαλύτερη μείωση να αναμένεται στην Αργολίδα και την Κορινθία, που μπορεί να αγγίξει μέχρι το 90%. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τέλος Απριλίου στη διεθνή έκθεση ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών Medfel, η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 13,2% απ’ τους περσινούς 53.000 τόνους για την Ελλάδα και κατά 3,7% απ’ τους 529.335 τόνους, που παρήχθησαν πέρυσι πανευρωπαϊκά, αν και η εικόνα των κτημάτων στην Ελλάδα αποτυπώνει πολύ µεγαλύτερη µείωση από αυτή των αρχικών εκτιµήσεων. 

Οι βροχές που σημειώθηκαν την περίοδο της ανθοφορίας, είχαν ως αποτέλεσµα να µη γίνει η γονιµοποίηση και να µη δέσουν οι καρποί, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής. Από την άλλη η µειωµένη καρποφορία έχει οδηγήσει στην παραγωγή βερίκοκων υψηλής ποιότητας.

Το κακό για τους παραγωγούς είναι ότι έπεσαν σε χρονιά όπου η ζήτηση του ελληνικού βερίκοκου είναι αυξημένη, τόσο από το εξωτερικό όσο και από ελληνικές βιοµηχανίες κοµπόστας. Ειδικότερα σε ότι αφορά το ενδιαφέρον από πλευράς βιοµηχανιών κοµπόστας έχει παρουσιαστεί ήδη από τις αρχές Μαΐου, από τη στιγμή που είδανε ότι δεν δέσανε οι καρποί και η παραγωγή θα είναι µειωµένη, ενώ άλλες χρονιές που υπήρχε πληθώρα καρπού η εικόνα ήταν διαφορετική.

Σε ότι αφορά τις τιµές παραγωγού για τα Aurora στην Πελοπόννησο, αυτή κυμαίνεται στα 1,80-2 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι ήταν 1,30-1,50 ευρώ το κιλό. Όμως παρά το γεγονός ότι η τιμή παραγωγού είναι κατά 20% υψηλότερα από πέρυσι, συτό δεν είναι αρκετό για να ισορροπήσει την ζηµιά από τη µειωµένη παραγωγή.