ΟικονομίαΑρχείο

Αγκαζέ με Κυριάκο ο Νίκας στο εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ – Τί θα κάνει ο Καμπόσος με τη διαχείριση αποβλήτων;

Δεν φαίνεται να αλλάζει ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα σκουπίδια. Τις βαλίτσες του για τα Ιωάννινα ετοιμάζει για μία ακόμα φορά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αυτή τη φορά συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Πρωθυπουργού την Τρίτη στην Ήπειρο, θα είναι η μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων, η οποία ολοκληρώθηκε από την ΤΕΡΝΑ – Ενεργειακή. Η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί ότι τόσο η περιφέρεια, όσο και η κυβέρνηση προσανατολίζονται να μην αλλάξει ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα σκουπίδια που αναλαμβάνει η ίδια εταιρεία η οποία έχει κατασκευάσει τη μονάδα στην Ήπειρο. Επίσης, σημαντικό θέμα είναι τί θα πράξει ο δήμος Άργους – Μυκηνών και άλλοι δήμοι της Πελοποννήσου που ακολουθούν αυτόνομη πορεία.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού με τον κο Νίκα στην Ήπειρο, γίνεται λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Άργους – Μυκηνών, το οποίο απόψε Δευτέρα συζητά μεταξύ άλλων το θέμα της διαχείρισης (Περί παρατάσεως προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Κατασκευή μονάδας μηχανικής διαλογής στα πλαίσια προσωρινής διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων»). Νωπές άλλωστε είναι οι διαφωνίες Καμπόσου για το θέμα αυτό, παρότι στη συνέχεια ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος στήριξε προεκλογικά τον Παναγιώτη Νίκα στη διεκδίκηση της περιφέρειας και ο κος Νίκας παραβρέθηκε στην ορκωμοσία της δημοτικής αρχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εσπευσμένα ο Κρίγκος στην Αθήνα για τα σκουπίδια

Να σημειωθεί ότι ο κος Νίκας είχε επισκεφθεί και μόνος του το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, λίγες ημέρες αφότου εξελέγη Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, συνοδευόμενος από εκλεγέντες Περιφερειακούς Συμβούλους. Εκεί είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη και τον εκπρόσωπο της εταιρείας που λειτουργεί το εκεί εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων. Από τότε ο κος Νίκας είχε δηλώσει: «Επισκέφθηκα σήμερα στα Ιωάννινα το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, συνοδευόμενος από τους εκλεγμένους Περιφερειακούς Συμβούλους Μανώλη Σκαντζό και Ανδρέα Τσουκαλά, όπου διαπιστώσαμε την άριστη λειτουργία του».

Αγκαζέ με Κυριάκο ο Νίκας στο εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ – Τί θα κάνει ο Καμπόσος με τα διαχείριση αποβλήτων;

Στην επίσκεψή του στην Ήπειρο ο Πρωθυπουργός εκτός από τον κο Νίκα θα συνοδεύεται και από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα. Και οι δύο περιφερειάρχες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στη διαχείριση απορριμμάτων.

Ο πρώτος σταθμός της επίσκεψής του Πρωθυπουργού με τους δύο Περιφερειάρχες θα είναι η μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων, ένα έργο που χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη μηχανική των απορριμμάτων, ενώ η ανάκτηση ενέργειας από τα απόβλητα γίνεται με χρήση ήπιων τεχνολογιών αναερόβιας χώνευσης των οργανικών, πρακτική που προβλέπεται στον ΕΣΔΑ ως η ενδεικνυόμενη ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων. Ταυτόχρονα με τις σύγχρονες τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων, χρησιμοποιεί υπερσύγχρονο πληροφοριακό σύστημα τόσο για την εσωτερική παρακολούθηση και έλεγχο της μονάδας όσο και για τις εμπορικές της λειτουργίες (ζύγιση και χρέωση, κατηγοριοποίηση και πώληση ανακυκλώσιμων) με ταυτόχρονη ενημέρωση της Αναθέτουσας Αρχής που είναι η Περιφέρεια Ηπείρου. Η μονάδα επεξεργασίας, η οποία ολοκληρώθηκε από την ΤΕΡΝΑ – Ενεργειακή, ψηφίστηκε από τον τεχνικό κόσμο της χώρας ως «το έργο της χρονιάς 2018». 

Η συγκεκριμένη μονάδα έχει καταστεί ήδη σημείο αναφοράς στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών, συμβάλλοντας έτσι στην αλλαγή νοοτροπίας που ταύτιζε ως τώρα τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων με επικίνδυνες χωματερές.

Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ήπειρο:
-Επίσκεψη στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης στις 10:30.
-Επίσκεψη στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης και ακολούθως στο Αγρόκτημα της Ιεράς Μονής Βελλά.
-Παρουσίαση στο χωριό Βίτσα, στις 18:00, της υποψηφιότητας των Ζαγοροχωρίων για την ένταξή τους στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO.
-Συνάντηση, στις 20:00, με τον Δήμαρχο Ιωαννιτών Μωυσή Ελισάφ.