ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Μυρίζει διαζύγιο στο δήμο Ναυπλιέων – Τί δυναμιτίζει το …χωρισμό

Εκεί που φαινόταν ότι θα τα βρουν και ότι θα υπάρχει συναίνεση τη νέα χρονιά που έρχεται σε λίγα 24ωρα, οι κινήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι πιθανότατα θα οδηγηθούν σε διαζύγιο και μάλιστα με ταχύτατες διαδικασίες.

Άκης Γκάτζιος   

Άρθρο του Άκη Γκάτζιου

Οι παρατάξεις που συμφώνησαν να συνεργαστούν για να βγάλουν από το αδιέξοδο θέματα που βαλτώνουν επί δεκαετίες τις τελευταίες ημέρες του 2019 βγάζουν τα …μαχαίρια και αλληλοσπαράσσονται για σειρά θεμάτων, που έρχονται ξαφνικά στην επικαιρότητα.

Η συναίνεση που προέκυψε με τις ευλογίες όλων για να βγει από το αδιέξοδο το Γηροκομείο Ναυπλίου, δείχνει να εξαϋλώνεται με τις κόντρες που ξεκίνησαν δημοσίως.

Αν ανατρέξουμε λίγο καιρό πριν, θα δούμε ότι υπήρχε φως στη χαραμάδα για να συνεργαστεί συμπολίτευση και αντιπολίτευση με στόχο να διασωθεί το Ίδρυμα Μαρία Ράδου. Έστω και με δυσκολίες συγκροτήθηκε διαπαραταξιακό διοικητικό συμβούλιο που πρόλαβε να συνεδριάσει μία φορά και αναμενόταν να ξεκινήσει να καταστρώνει το σχέδιο διάσωσης.

Όλες οι παρατάξεις, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης της οποίας οι δύο σύμβουλοι απείχαν από την διαδικασία ανέλαβαν ένα κοινό σκοπό. Να διασώσουν το Γηροκομείο από τη χρεωκοπία, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του. Πρόεδρος ορίστηκε ο Χρήστος Ζέρβας (με αναπληρωματικό του τον Γιώργο Δρούγκα) και μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου οι Νάντια Αναστασίου (αναπληρώτρια η Μαρία Ράλλη), Τάσος Ζαφείρης (αναπληρωτής ο Παναγιώτης Λέντζος), Ευθύμιος Αραμπός (αναπληρωτής ο Φώτης Μίχος), Κώστας Καράπαυλος (αναπληρωτής ο Γιάννης Μακρής), Μάνος Περράκης (αναπληρώτρια η Μαρία Ψαρολόγου), Χάρης Κατερινάκος (αναπληρωτής ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς) καθώς και ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Οι πρώτες κινήσεις είχαν ως αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση του κόσμου που πράγματι ανταποκρίθηκε σε καλέσματα φιλανθρωπίας εν όψη των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τα δημόσια καλέσματα από την πλευρά Καράπαυλου και Περράκη βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, όμως παράλληλα εμφανείς ήταν και οι πιέσεις προς την κατεύθυνση άμεσα της εξεύρεσης μόνιμης λύσης, αφού η φιλανθρωπία δεν αρκεί για να καλυφθούν τα υπέρογκα χρέη του Ιδρύματος, κάτι που εκτός από τα κοινωνικά δίκτυα εκφράστηκε και με αρθρογραφία από το anagnostis που μάλιστα φαίνεται να ενόχλησε ορισμένους. 

Η συνέχεια δόθηκε από τον δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο, ο οποίος παρότι δεν συμμετέχει στο ΔΣ, (αλλά παρακολουθεί τις εξελίξεις και έχει δεσμευτεί να βοηθήσει), ενεπλάκη στο θέμα και έσπευσε να δημοσιοποιήσει τη δική του πρόταση για μετατροπή του Ιδρύματος Μαρία Ράδου σε Δημοτικό Γηροκομείο, την υποστήριξη του οποίου θα αναλάβει ο Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Α.Ν. και να παραθέτει σε προσωπικό του ιστολόγιο, την δική του ανάλυση για τα αποτελέσματα της πρώτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος. 

Η πρόταση Κωστούρου όμως, για τη δημιουργία Δημοτικού Γηροκομείου δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνα όλα τα μέλη του Δ.Σ. 

Την ίδια ημέρα ο Γραμματέας του Δ.Σ. Κώστας Καράπαυλος με δηλώσεις του στο anagnostis και απαντώντας σε όσους υποστήριζαν ότι οι κινήσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών δεν αρκούν για τη διάσωση του Γηροκομείου, ξεκαθαρίζει ότι «το νέο έτος αναμένεται να βρει το Γηροκομείο Ναυπλίου με συγκεκριμένη πρόταση για μόνιμη λύση διασφάλισης της βιωσιμότητάς του, μια πρόταση που θα κατατεθεί αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά».

Οι εξελίξεις πλέον είναι ραγδαίες – μετά την θέση Κωστούρου για Δημοτικό Γηροκομείο και την ανακοίνωση Καράπαυλου ότι μετά την Πρωτοχρονιά θα κατατεθεί πρόταση για μόνιμη λύση.

Με διαφορά λίγων ωρών, έρχεται λοιπόν σφήνα η δήλωση του Προέδρου του Γηροκομείου Χρήστου Ζέρβα (ο οποίος ήταν υποψήφιος στις εκλογές με την παράταξη Κωστούρου). Η δήλωση Ζέρβα, σημειωτέον, είναι η πρώτη του ουσιαστικά δημόσια τοποθέτηση (μετά τη τυπική δήλωση αποδοχής της θέσης του Προέδρου), και μέμφεται όσους λαμβάνουν πρωτοβουλίες, θεωρώντας ότι «Είναι τεράστιο λάθος κάποιοι να προσπαθούν να παίξουν πολιτικά παιχνίδια και να αυτοπροβληθούν πάνω στις “πλάτες” του γηροκομείου γιατί το μόνο που καταφέρνουν είναι να υποτιμούν τη νοημοσύνη του κόσμου».

Ο Κώστας Καράπαυλος δεν άφησε, όπως αναμενόταν, αναπάντητα όσα δήλωσε ο πρόεδρος και του έριξε το …γάντι δηλώνοντας: «Δεν θα ακολουθήσω τον κ. Πρόεδρο στο μήνυμα διχασμού».

Όμως το θέμα της αντιπαράθεσης των μελών του διοικητικού συμβουλίου, του δημάρχου και των παρατάξεων δεν εξαντλείται στο θέμα του Γηροκομείου, αφού τα τελευταία 24ωρα ανοίγουν ένα – ένα διάφορα θέματα που αυξάνουν την ένταση και την αντιπαράθεση.

Έτσι, βλέπουμε τον δήμαρχο να γίνεται πολυγραφότατος μέσα στο Σαββατοκύριακο και να τα βάζει με την παράταξη «Ανάπλι Εμπρός» (εκπρόσωπος της οποίας στο ΔΣ του Γηροκομείου, αλλά και του Τοπικού Συμβουλίου Ναυπλίου είναι ο κος Καράπαυλος), για ένα άλλο θέμα, αυτό της τοποθέτησης φαναριών στις διασταυρώσεις της Αγίου Ανδριανού με την Χαριλάου Τρικούπη και την Μεσολογγίου. Ο δήμαρχος θυμάται παρέμβαση του «Ανάπλι Εμπρός» στις 20 Δεκεμβρίου 2019, όταν έθεσε ως θέμα στο τοπικό συμβούλιο την λήψη απόφασης για την σηματοδότηση με σύγχρονους ηλεκτρικούς σηματοδότες των διασταυρώσεων αυτών. Με επιθετικό τόνο σήμερα Κυριακή ο κος Κωστούρος απευθυνόμενος προς το «Ανάπλι Εμπρός» λέει: «Δεν θα εξετάσουμε την πιθανότητα να είναι λάτρεις του φοβερού “κατόπιν δικών μου ενεργειών και προτάσεων ….” και να προσπαθούν να “κλέψουν” δημοσιότητα, ούτε ότι θεωρούν ότι μπορούν να κοροϊδέψουν κάποιους ολίγους ότι έχουν προτάσεις».

Οι καραμπόλες – κόντρες συνεχίζονται με την διασταύρωση ξιφών μεταξύ Κωστούρου και Περράκη και πάλι για άλλο θέμα – άσχετο με το Γηροκομείο (ο κος Περράκης ήταν υποψήφιος με την παράταξη Σαλεσιώτη και έχει τη θέση του Ταμία στο Γηροκομείο).

Ο κος Περράκης σε άρθρο του για τη στάθμευση αναρωτιέται: «τι πιο φυσικό να διαρρυθμιστεί ο χώρος, έτσι που και ελεύθερο πάρκινγκ να υπάρχει και επί πληρωμή και ο Δήμος να έχει μεγάλα έσοδα; Έχετε σκεφτεί πόσες χιλιάδες αυτοκίνητα βρίσκονταν αυτές τις μέρες στο Ναύπλιο και πόσα θα εισέπραττε ο Δήμος με 1, 2, 5 Ευρώ ανά όχημα; Τι ψάχνω να βρω…».

Η απάντηση Κωστούρου ήταν ταχύτατη, και αυτή μέσα στο Σαββατοκύριακο. Με νέο του άρθρο τονίζει: «Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων πρέπει να καταλάβουν ότι είναι πλέον πολίτες σε θεσμικές θέσεις και οφείλουν όταν εκφράζονται δημόσια να είναι και ενημερωμένοι αλλά και αξιόπιστοι», σημειώνοντας ότι υπάρχει κατατεθειμένο εδώ και δύο χρόνια το master plan την χερσαία ζώνη στο λιμάνι του Ναυπλίου περιμένοντας την έγκριση του». Και καταλήγει με ειρωνική προφανώς διάθεση:  «Για το πάρκινγκ του λιμανιού να τα πούμε; Όχι νεαρέ μου , μας τα ‘παν άλλοι. Χρόνια Πολλά».

Στην κόντρα δεν έχει εμπλακεί ακόμα ο κος Κωστούρος με τον κο Κατερινάκο, ο οποίος ήταν υποψήφιος με την παράταξη Αναγνωσταρά και ανήκει και αυτός στο διαπαραταξιακό Δ.Σ. του Γηροκομείου. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι πριν τον ορισμό του νέου διοικητικού συμβουλίου είχε προηγηθεί κόντρα δηλώσεων με χρήση γλώσσας «λιμανιού» μεταξύ Κωστούρου – Αναγνωσταρά.  

Η συνέχεια αποκτά μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον, αφού αν οι κόντρες αυτές συνεχιστούν, η συνεργασία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Γηροκομείου που προέρχονται από διαφορετικές παρατάξεις θα είναι πολύ δύσκολη.

Εν κατακλείδι τίθεται ένα απλό ερώτημα: προέχει η διάσωση του Ιδρύματος ή η πολιτική αντιπαράθεση παρατάξεων και αιρετών;