ΡεπορτάζΑρχείο

Τι συνέβη από τις 6 Μαρτίου που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ερμιονίδα μέχρι σήμερα

Από τις 6 Μαρτίου που ως γνωστόν εμφανίστηκαν τα πρώτα δύο κρούσματα στην Ερμιονίδα, μέχρι σήμερα έχουν περάσει 46 μέρες.

Το ζευγάρι Ελληνοαμερικανών που διαγνώστηκε με κορωνοϊό σε ιδιωτική κλινική στην Αθήνα, τέθηκε αρχικά σε κατ’ οίκον περιορισμό στο εξοχικό τους στην Ερμιονίδα. Στη συνέχεια και αφού παρουσιάστηκαν κάποιες επιπλοκές, ο άνδρας προσήλθε για νοσηλεία σε νοσοκομείο των Αθηνών και η γυναίκα παρέμεινε σε καραντίνα, αυτή τη φορά σε διαμέρισμα της πρωτεύουσας.

Τότε δεν είχε υπάρξει κάποια ενημέρωση από αρμόδια χείλη παρά μόνο φήμες μέσω των social media τις οποίες ο δήμαρχος Ερμιονίδας διέψευδε αρχικά μη γνωρίζοντας και ο ίδιος τι πραγματικά είχε συμβεί. Ο Γιάννης Γεωργόπουλος αρκετές μέρες μετά, και συγκεκριμένα στις 26 Μαρτίου επιβεβαίωσε τελικά τα δύο κρούσματα που ήταν και η απαρχή της επιδημίας στην περιοχή.

Και ερχόμαστε τώρα στο σήμερα, όπου επιβεβαιώθηκαν ήδη 152 κρούσματα σχετιζόμενα με την δομή μεταναστών, ενώ έχουν ληφθεί άλλα 177 δείγματα που αφορούν επαφές στα πλαίσια της ιχνηλάτησης, και από τα οποία αναμένονται αποτελέσματα.

Ίσως οι δυο περιπτώσεις να μην συνδέονται η μια με την άλλη, λόγω και του χρόνου που έχει παρέλθει μεταξύ τους, ωστόσο φαίνεται πως ο ιός είχε εισέλθει στην κοινότητα από τις αρχές Μαρτίου και δυνητικά μπορούσε να μολύνει περισσότερα άτομα.

Το ίδιο διάστημα οι περίπου 500 πρόσφυγες και μετανάστες που διαβιούν στη δομή έβγαιναν κανονικά για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε αγορές και εξυπηρέτηση με τράπεζες. Συνεπώς έρχονταν τακτικά σε επαφή με την τοπική κοινωνία. Μάλιστα σύμφωνα με καταγγελίες αρκετοί από αυτούς δεν τηρούσαν την καραντίνα και έβγαιναν έξω σε ομάδες, σα να μην αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να κολλήσουν το ιό, ο οποίος κυκλοφορούσε ήδη στην κοινότητα. 

Σε ότι αφορά το ξενοδοχείο «Γαλαξίας» του Πορτοχελίου, ο κορωνοϊός φέρεται να μεταδόθηκε από μία υπάλληλο η οποία σταμάτησε την εργασία της στις 9 Απριλίου για λόγους υγείας. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι ήταν φορέας του ιού, και η μόνη συμπτωματική η οποία συνδέεται με τη δομή. Ωστόσο η ίδια εργαζόταν ως καθαρίστρια παράλληλα και σε σπίτια πλουσίων της περιοχής. Μάλιστα ενώ είχε διαπιστωθεί η ασθένεια στους Ελληνοαμερικανούς στο Πορτοχέλι απο τις 6 Μαρτίου, στην κατοικία των οποίων πιθανόν να δούλευε η γυναίκα που αργότερα νόσησε, δεν της έγινε έγκαιρα τέστ με αποτέλεσμα να εμφανίσει συμπτώματα Κορωνοϊού καθ όσον δούλευε στην δομή!

Η Δομή Φιλοξενίας τίθεται σε «προληπτική καραντίνα» την Πέμπτη 16 Απριλίου και την Κυριακή του Πάσχα 19 Απριλίου εντοπίζεται η πρώτη θετική στον κορονοϊό φιλοξενούμενη, μία 28χρονη έγκυος, η οποία επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Ναυπλίου για λόγο άσχετο από τον κορωνοϊό.

Την επόμενη μέρα και ενώ ήδη είχε πεθάνει μια 39χρονη Κονγκολέζα απο παθολογικά αίτια, όπως αποδείχθηκε στην πορεία, ένας 19χρονος Σομαλός που είχε διακομισθεί στο νοσοκομείο Ναυπλίου με καρδιολογικό πρόβλημα, βρέθηκε και αυτός θετικός στον κορωνοϊό.

Κανείς όμως δεν φανταζόταν το τσουνάμι που θα επακολουθούσε. 150 ακόμα δείγματα από τα περίπου 500 που ελήφθησαν σε μετανάστες και προσωπικό του ξενοδοχείου, βρέθηκαν θετικά και όλος ο χώρος έχει τεθεί πλέον σε καραντίνα.

Να σημειωθεί πως ενώ γνώριζαν από την Μεγάλη Πέμπτη, ότι στη δομή υπάρχει φορέας του κορωνοϊού, τους έβαλαν όλους σε κοινή καραντίνα με αποτέλεσμα να μεταδοθεί αστραπιαία ο κορωνοϊός και σε άλλα μέλη της δομής. 

Παράλληλα σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των μεταναστών, 50 περίπου άτομα, εν μέσω κορωνοϊού μεταφέρθηκαν από άλλη δομή στο Πορτοχέλι, θέτοντας σε θανάσιμο κίνδυνο τους παλιούς μετανάστες της δομής και χιλιάδες κατοίκους της Ερμιονίδας.

Η ανησυχία είναι μεγάλη ανάμεσα στους φιλοξενούμενους καθώς διαμένουν εκεί και πολλά παιδιά. Να σημειωθεί πως όλα τα κρούσματα πλην του πρώτου (της έργαζόμενης του ξενοδοχείου), είναι ασυμπτωματικά. Αυτά αφορούν έναν ακόμα εργαζόμενο του ξενοδοχείου και έναν εργαζόμενο της δομής, ενώ τα υπόλοιπα είναι σε μετανάστες.

Η αγωνία στον γενικό πληθυσμό είναι έκδηλη εν αναμονή και των αποτελεσμάτων των 177 δειγμάτων επαφών που ιχνηλατήθηκαν, τα οποία λογικά θα έχουν βγει μέχρι αύριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης για την Ερμιονίδα. Υπήρξαν μετακινήσεις μεταναστών από δομή σε δομή παρά την απαγόρευση;