ΟικονομίαΑρχείο

Πελοπόννησος: Καταδικασμένοι σε αργό θάνατο αισθάνονται οι έμποροι

Σε απόγνωση βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος της Πελοποννήσου λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού, εκφράζοντας την αγωνία τους αφενός για την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, αφετέρου για τις δομές υγείας οι οποίες θεωρούν ότι δεν έχουν ενισχυθεί όπως πρέπει.

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας αφού εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της στους κοινωνικούς φορείς, κλάδους και σωματεία που απήργησαν χθες, αναφέρθηκε στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι έμποροι οι οποίοι «είναι καταδικασμένοι σε έναν αργό θάνατο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Ο.Ε.Ε.Σ.Π., «η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι τραγική. Οι δομές της υγείας θα έπρεπε να έχουν ενισχυθεί από το καλοκαίρι. Βλέπουμε συμπολίτες μας από όλους τους χώρους να χάνουν τα κεκτημένα δικαιώματά τους πολλών δεκαετιών ίσως και αιώνων πίσω».

Και συνεχίζει: «Εμείς σαν συνδικαλιστικό όργανο των εμπόρων που έχουν κλειστά τα καταστήματά τους με κρατική εντολή και είναι καταδικασμένοι σε έναν αργό θάνατο, ενώνουμε την φωνή μας με όλα τα σωματεία που απεργούν και καλούμε όλους τους κοινωνικούς φορείς σε συστράτευση και κοινούς αγώνες».

Τέλος, καλεί τους Εμπορικούς Συλλόγους μέλη του σε κατά τόπους κοινές δράσεις με άλλους φορείς προκειμένου «να βροντοφωνάξουμε στην Κυβέρνηση ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!».

Από την πλευρά τους πάντως οι δήμοι προσπαθούν να τονώσουν την ψυχολογία τόσο των πολιτών όσο και των επαγγελματιών στις πόλεις, όπως γίνεται στο Άργος και στο Ναύπλιο. Όμως ακόμα και τοπικοί σύλλογοι όπως ο Εμπορικός Σύλλογος του Ναυπλίου, με αφορμή την εκπτωτική μέρα Black Friday, κάνουν έκκληση στο αγοραστικό κοινό να ενισχύσει και την τοπική κοινωνία, τη γειτονιά.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση εμπόρου από το Άργος στο anagnostis.org, που σημειώνει: “Όσοι κρατηθήκαμε στην αγορά όλο αυτό το διάστημα κάνουμε θυσίες από τις οικονομίες μας περιμένοντας την οικονομική ανάπτυξη με συνακόλουθο την αύξηση της καταναλωτικής δύναμης. Δυστυχώς ο κορωνοϊός μας έσβησε και τις τελευταίες ελπίδες. Ταφόπλακα στον μικρό επιχειρηματία έβαλαν τα lockdown. Άλλο μέτρα προστασίας από την πανδημία και άλλο καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”.