ΠολιτισμόςΑρχείο

Ναύπλιο: Κρίσιμη απόφαση του ΚΑΣ για το Πάρκο Κολοκοτρώνη

Το Πάρκο Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο απασχόλησε σήμερα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), καθώς έγινε συζήτηση για το αν θα πρέπει αυτό να κηρυχθεί ως ιστορικό μνημείο και συνεπώς διατηρητέο, μια απόφαση κρίσιμη για το μέλλον του πάρκου.

Τα τρία σημεία στα οποία στέκονται τα μελη του ΚΑΣ είναι η ιστορικότητα του πάρκου, το ότι παραμένει ως έχει τα τελευταία 100 χρόνια και η ύπαρξη του αγάλματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη μέσα σε αυτό.

Αν τελικά το ΚΑΣ γνωμοδοτήσει θετικά, τότε το θέμα περνάει στο Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο καλείται να αποφασίσει αν τελικά θα κυρηχθεί το πάρκο σε ιστορικό μνημείο. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό κάθε προσπάθεια τροποίησης του χώρου θα πέσει στο κενό.

Αυτό που θα μένει πλέον ως εκκρεμότητα, εφόσον παρθεί τελικά αυτή η απόφαση, είναι ποια δέντρα και φυτά θα πρέπει να φυτευτούν στον ήδη υπάρχοντα χώρο.

Η πολύπαθη μελέτη ανάπλασης

Να σημειωθεί πως η έγκριση της βελτιωμένης έκδοσης της πολύπαθης μελέτης έχει ακυρωθεί εκ νέου, μετά από προσφυγές του «Ανάπλι Εμπρός» και της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ναυπλιέων. Η δημοτική αρχή Κωστούρου με αφορμή την εν λόγω απόφαση έκανε λόγο για σενάρια ψεκασμένων. Το σκεπτικό της εν λόγω απόφασης μπορείτε να το δείτε εδώ.

Η εν λόγω μελέτη είχε εγκριθεί στις 23 Ιουνίου, σε ένα δημοτικό συμβούλιο που είχε διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, η οποία απαγορεύτηκε από τον πρόεδρό του Σταύρο Αυγουστόπουλο.

Εκτός από τις αντιδράσεις για τον τρόπο με τον οποίο είχε διεξαχθεί η συνεδρίαση, έντονη ήταν η αντίδραση από παρατάξεις της αντιπολίτευσης για τις αλλαγές που προτείνει η μελέτη για την ανάπλαση του ιστορικού πάρκου.

Να σημειωθεί πως και η προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη μελέτη ανάπλασης είχε κριθεί μη νόμιμη από την αποκεντρωμένη διοίκηση, κάτι που οδήγησε την δημοτική αρχή Κωστούρου να ξαναφέρει το θέμα προς ψήφιση στα τέλη του Ιούνη.